Friday, 12 June 2015

Pengalaman Bercuti di Bandung




Assalammualaikum & selamat pagi.. Lama sangat rasenyer xupdate blog ni...hahaha.. Sebab xde cite best nak cite kot hihihi..

Alhamdulillah kami sekeluarga baru jer balik dari Bandung Ahad baru ni selepas 5 hari 4 malam bercuti di sana (3-7Jun 2015). Gayat 1st time nek kapal terbang..kih3..mane xgayat tinggi sgt, dok atas awan yang da 3-4 lapis tu...bile kapal terbang terjah awan ckit..gegar lagila takut..pikir bukan2..lagi2 bile signal 'cuaca buruk' kuar suh pakai tali pinggang.. 


Kami pergi 4 keluarga sume sahabat cikgiku..almaklumlah cuti sekolah..famili kamila anak lebih ckit 3 orang..kegusaran nak bawak anak2 pasti ada, yalah dgr kawan2 pernah cerita tempatnyer sangat 'crowded'. 

Masa ni ada satu famili belum sampai. Nampak x bukan penuh barang jer, penuh anak jugak..hahaha.

Awal2 aku da pikir pasal 'safety gadjet' utk anak2 dulu. Mula2 plan nak beli beg yg bertali ikat kat tangan kite. Tapi bile pikir balik klu org potong tali tu senang jer anak kami hilang..huhuhuhu. 


Jadi aku amik alternatif survey twin stroller supaya anak2 blh dok setempat depan mata. Nak beli baru dah sedia ada yang single kat umah. Jadi aku survey2 & beli yg 2nd hand jer...boleh tahan harga dia rm250 jer masuk postage. Kondisinyer sgtla baik kecuali tompok tahi lalat sikit pada kainnyer. yang paling best boleh masuk tiga2 org hokay.. 



Alhamdulillah this stroller sgt membantu. Bkn utk anak2 je tp utk hangkut brg jugak.. sangat berbaloi2 hokay..i like it so muchhh.



Hari pertama kami sampai da gelap walaupun bru 5 lbh ptg..Bandung lewat 1jam drpd Malaysia. Subuhnya pun jam 4.30 pagi. Kalu cakap pasal airport, berbeza sangat airport KLIA2 dgn Bandung. KLIA nak sampai ke bilik menunggu tu mak aih kemain jauh sayup jer nampak..tp 'facilities' tip top..nak nek flight tu dr blik menunggu terus ke pintu flight..Kalu d Bandung jalan ckit da sampai tempat bilik menunggu tapi kene turun tangga angkat stroller & jln kaki ke pintu flight & nek tangga lagi ( mase balik) ke pintu flight.

Alhamdulillah kawan kami da tempah siap Supir (driver) kami utk 5 hari. Pak Maman dari company Hayyuka, baik orgnya ikut je ke mana kami ajak pergi xpernah cakap 'tidak'. Kami stay d Pop Hotel, simple dan bersih tempatnya di Festival CityLink Mall. Hanya RM355 utk 5 hari 4 malam tau, siap FREE breakfast setiap pagi, memang berbaloi2. 
Di Lobby Pop Hotel

Yang xbestnyer hotel ni xde iron, waaa 1 st day tu berjalan dgn shawl & baju berkedut..kih3. Pengajaran g jalan bawak tudung yang xyah iron.. Nasib baik hotel dlm Mall..malamnyer terus cari shawl yg xperlu iron..terus borong 3 helai. Rp 55000 jer...dlm RM15+.

Malam pertama kami sampai tu sempat makan & soping baju d sebuah rumah supir kami bawa..masa tu xbeli banyak sbb mai survey harga dulu. Hari ke 2 Pak Maman bawa kami ke Kawah Putih. Jalan ke sana ala2 Cameron Highland & sejuk.. Cumenyer kawasannya sangatla padat dgn rumah. Yang aku prsn rumah2nyer memang tidak tersusun secara teratur, mana ada ruang & sempat naik jer, huhuhu..Kalu kat Malaysia umah gitu dan btol2 tepi jalan memang ada lh bersidai dengan kereta org Parking tepi jalan. Tapi cni mmg kurg kete bersidai kt tepi sbb jalan pun sempit. Sebelum sampai ke Kawah putih ni mata kami dihidangkan dengan pemandangan perkampungan yang aktiviti utamanya bertani. Ada sawah padi, tanaman kopi & strawberi.


Amik masa 3jam jugak nak sampai ke Kawah Putih. Pak Maman ada singgah satu tempat utk beli tiket masuk ke Kawah Putih. Jadi kami ingat tempatnya dah dekat ghupernya ada sejam lbh lg nak sampai ke atas.. Sampai ke tempat di tuju, kami diberi mask utk dipakai, kerana kawasannya berala2 berasap, jadi kami amik2 foto pun ala2 dok oberc..hahhaha.

Geram jer hati ni nak pegang air kawah tu. Tapi kawan kata panas..jadi tgk jela sambil2 bergambar. Lagi 1 gadjet anak yang aku bawak 'baby carrier' mmg membantu si Adik, sbb nak ke kawah ni kene turun tangga yg tinggi, stroller mmgla amat tidak sesuai digunakan.

Dalam sejam lebih di sini Pak Maman bawa kami turun ke bawah sedikit utk pekena air strawberi katenyer. Tapi bukan rezeki kami airnya xde mase tu, mkn nasi goreng & minum air tea o jelah..Not Bad nasi gorengnyer. Masa mula sampai tu ramai yang dtg pada kami mintak beli kat mereka strawberi & blueberry. Mase tu xtau nak 'bargain' tumpang kwn jer...dapatla 2 pek strwbery & 2 pek blue berry Rp 50 000. Tapi cara susunan tu memang nampak 2 lapis tp ghupernye 1 lapis je..huhuhu tipah tertipu..sdg mkn nasi grg tu dtg sorg penjual lain plak..terus aku mintak 1 pek 10 000 rp tp 2 lapis. Hahaha mmgla dpt..tp pandai btol dorg berniaga, lapisan bwh tu kemain halus sume, terkena lg ..hahaha.


Hari ke 3 kami ke Pekan Baru. Memang tempat shopping kain pasang & apa jenis kain pun. Aku borong kain pasang, telekung & T-shirt bandung sbg gift utk insan2 tersayang. Tempat ni bertingkat2, sib bek encik somi pakar dlm naik turun stroller guna eskalator..hihihi. Yang untungnya kami bile booking supir siap2 dr Malaysia, company Hayyuka ni dah sediakan orang yg akan folo kami sepanjang masa kami shopping..bukan folo je tp tolong angkat sume barang shopping..kagum betul dengan diorg ni,mmg akan bawa kedai yg paling murah, selain rajin mereka pun akan jaga kami betol2, nk p toilet pun depa ikut. Seorg sahabat siap tempah langsir lagi, tempah arini esok siap.. harga pun murah. 

Kemudian kami ke Toko Tiga, bolehla kalu nk cari baju branded & jeans. Cni kwsnnyer sempit ckit, jadi bergilir2la dengan suami shopping & jaga anak. Kat cni leh dpt fridge magnet murah2. Kalu org datang jual tu bargain dulu...mmg blh dpt murah sangat.

Next day kami rase cam banyak dok dalam jem jer. Bandung sabtu mereka sekolah, tapi half day jer. Kalu dok tunggu lampu hijau tu...ada je yang mengetuk pintu 'mobil', mau mintak sedekah, jual air, jual kuih, kopiah & macam2 lagi. Antara lain yang aku kagum dok sini, setiap kali pak supir mahu parking ke, cross jln penuh sesak, mahu keluar parking ke, pasti ada yang membantu di luar. Dan ia pasti disertakan dengan tips (duit) yang memang pak maman standby siap2. Rajin sungguh mereka mencari sesuap nasi. Hari ni kami cari kain cotton je d D' Fashion, jln2 di Kota Mode. Ingatkn sebutannya Kota Modern. Cni nk cari pakaian branded bolehla, pastu lepak di Cafe nyer..Aku minum air kelapa & try mi bakso sahaja. Ada beberapa tempat lagi yg kami pergi tapi aku lupa namanyer. 

Ada satu kawasan utk dapatkn kain cotton timbang tapi jlnnyer sempit susah nk parking lagipun tgk kain2nya kebanyakkan plain. Mungkin kain yg blom print sbb tu org kata murah di situ. Tapi kami xturun pun. Malamnyer sebelum balik ke hotel sempat kami singgah ke Trans Studio, bergambar je. Orang kata klu nak masuk biar dari pagi baru berbaloi. Bayaran masuk lebih kurang RM70 weekdays & RM 90 weekend.
Bergambar dengan Pak Maman supir kami sepanjang di sana

Ironman kata si anak..layannnz

Ahad last day kami mau pulang ke Malaysia, flight 11.10pagi. Sempat kami singgah shopping beli baju di rumah kami mula2 pergi haritu. Memang shopping habiskan duit, yalah klu nk tukar matawang RM nanti dah rugi, baik abeskn beli kain pasang ada gak barangnya. 
X ke gayat & rambang mata nak pilih

Berada di atas pesawat kali kedua sebenarnya satu perkara menakutkan jugak. Xtaula klu perjalanan berjam2 cmna, tapi mata tetap nk tgk keajaiban ciptaan Allah, awan2 memutih dgn pelbagai lapis & bentuk. Bentuk mukabumi sebijik macam dalam PETA, hihihi. 


Dalam kumpulan kami ada ibu kepada sahabat aku, rezeki kami sampai2 ada transport dipandu staff KLIA menjemput kami utk dihantar terus ke Imegresen. Banyak sgt jimat jaraknyer, klu berjalan dengan muatan & ank2 mmg lambat lagila sampai..alhamdulillah. Part paling mendebarkan masa nk naik & keluar train . Bayangkn ada 4 beg yg setiap satunya hampir 20kg, bersama 2 stroller & 5 anak serta dlm 4 beg yg perlu dijinjing & digalas. Belum masuk si kecik yg kudukung dengan baby carrier. Pergerakan kami mmg perlu pantas sume jd superdaddy & supermom..hahaha.. 

Dalam stroller belakang tupun ada sorang kanak2 riang..hihihi

Terpaksa memaksimakan tenaga kerja..berebut2 budak ni nak tarik beg

Alhamdulillah kami berjaya hadapinya dgn pertolongan Dia. Sebelum balik Melaka sempat kami singgah Alamanda & Pesta Flora Putrajaya, sekali jalan orang kata..hihihi

                            Sorang budak kecik tidur dalam stroller tu, mudahkan ada gajet ni.


Selesai perkongsian kami sepanjang bercuti di Bandung, memang kenangan terindah bile aktivitinya bersama famili..alhamdulillah,