Saturday, 4 April 2015

GST


GST
Get
Shaklee
Today

Harini dah 4 April. Maknanya dah 4 hari kite menikmati dan meredhai 6% harga barang yang kita beli hihihi.
Baruni mengalami cery bery selama 5 hari. Tidak tahu punca sebab dalam family saya sorang je kene. Allah nak uji kot sebab dah lama sangat dah sihat. Biar sekali2 ingat Allah ckit dalam sakit.
Ape2pun syukur, orang kata sakit ni menggugurkan dosa2 kecil kan.

Opss berbalik pada cerita tadi. Akibat jarang sakit, dan mengalami sakit dalam satu tempoh siap loya2 macam orang mengandung. P la farmasi beli Pregnancy Test. Ok 1st membeli sejak GST, harga biasa RM10 dah naik RM10.60. Bagi orang lain maybe rasa RM0.60 tu maybe ckitlakan. Tapi bagi saya kalu 1 barang dah naik enam posen..cuba kalu 10 barang bukan RM60 ke. Hishh banyak tu.

Bagi golongan cam kita yang suami isteri bekerja mungkin mampulakan. Yang isteri tidak bekerja dan suami gaji besar pun bukan satu masalah. Tapi bagaimana golongan yang perbelanjaan dok potong sana, potong cni nak berjimat, yang anak ramai yang en.suaminyer buat 2-3kerja dalam 1 masa. Yer saya percaya hari ini ada orang buat 2-3kerja sehari untuk menampung famili.

Ya Allah, serius saya berjumpa dengan seorang customer yang mengalami simptom penyakit macam SLE tapi belomlah sampai SLE katenyer. Akk ni bagitau saya semua anggota keluarga dia dari datuk dan nenek , mak & ayah dia mati cepat sebab pelbagai penyakit. Itu ayat dia yang cakap. Atas faktor itu dia sangat mementingkan kesihatan sejak muda remaja. Saya cadangkan Vivix, katanya bukan dia xnak, tetapi dia xmampu atas komitmen ada anak2 yang masih belajar di kolej2 dan punya seorang bayi hasil perkahwinanan barunya serta suami yang bergaji kecil termasuk dirinya yang bekerja sebagai pembantu klinik. Pengalaman perkahwinan pertama yang gagal dan bekas suami yang tidak bertanggungjawab menyebabkan dia buat 2 kerja dalam satu masa untuk membesarkan anak2 sedikit masa dulu katanya. Saya kagum dengar cerita dia lagi2 bile diaberhu sebut "saya xpercaya ada orang cakap terpaksa jadi pelacur sebab xde pilihan untuk mencari sumber pendapatan". Betulkan apa yang akak ni cakap, banyak sangat keje yang boleh kite buat untuk meneruskan hidup, kalu niat hati nak keje officer memangla payah nak dapat..huhuhu.

Tengok dalam keadaan belum pun ada GST dah ada yang orang yang buat 2-3kerja untuk meneruskan hidup. Belum kita lihat golongan gelandangan di bandar2 besar yang punya gaji RM1K tapi tidak mampu untuk menyewa berikutan kos hidup yang tinggi di bandar. Belum masuk lagi golongan yang meminta sedekah bagi mencari sesuap nasi.

Apa2pun sapelah kita nak pertikaikan apa yang telah ditetapkan pentadbirkan. Daripada dok mengeluh, meratap pun xde sape nak layan. Kita hadapla sambil dalam masa kite kene pikirkan inisiatif yang boleh kita lakukan untuk membantu keluarga kita agar tidak terlalu merasai keperitannya. Alhamdulillah dah terjebak dalam biz Shaklee nipun saya dah cukup syukur, satu jalan yang Allah lorongkan untuk saya membantu suami.

Walaupun saya bekerja bagi saya bisnes part time juga penting, yalah xde kerete kang xleh ke mana, kene beli kereta byr bulan2, pendidikan anak2 pun nak kene pentingkn masa stage kecil lagi, nak antar sekolah terbaik, sekali skala nak juga berjalan ke sana ke mari, dan yang paling penting bukan cari duit untuk diri sendiri je, parents di kampung nak bagi rasa jugak duit kita untuk dapatkan keberkatan serta membalas jasa.

Sedih dan sakit hati bile xmampu nak bagi parents duit bulan2 dulu.  Bukan susah pun buat bisnes skang, sume dihujung jari. Dok skroll fb lama2 boleh, xkan nak cri inisiatif tambah pendapatan xbolehkan. Apa2pun pilihla compony @ organisasi yg well known. Alhamdulillah Shaklee dah 58 tahun uolls. Dah well established, dan produknyer berkualiti dan selamat. Bukan nak overclaimed..tapi saya pengguna & saya jua pengedar. Ramai yang menjual tapi belom tentu dia adalah pengguna. Betul x?

Anda berminat untuk menjadi Ahli Shaklee?
Xtau pasal produk? Xpe ada buku untuk dibaca, ada group untuk dirujuk, ada leader untuk membimbing.
Macamana nak dapat produk? Jangan bimbang kita ada sistem, semuanya online di hujung jari. 
Anda xsempat pos?Xpe Shaklee poskan kepada customer anda.
Bagaimana nak jadi ahli? Wasap saya di 0173737174 dengan mesej "saya nak jadi ahli Shaklee" dan akan berikan langkah2nya.

Jangan tunggu lagi!! Moga ia langkah pertama anda mengubah nasib keluaga anda. Jom!!