Monday, 26 January 2015

STRESS SUSU KURANG!!

STRESS<-- mmg TIDAK membantu penyusuan..

Saya simpan stock susu EBM 1deep Freezer dlm pantang..sbb sy tahu 'irama' anak2 boy sy..bile tiba masa mmg xterkejar..


2minggu sebelum naik kerja..bukak deep freezer nk amik stock nk antar umah pengasuh sebab ada meeting..

Menangis saya..stock saya ROSAK..plug deep freezer OFF..maybe ada tersilap tekan sbb suisnya sebelah lampu dapur..

Hanya separuh susu mampu diselamatkan..saya xnak pikir..saya Cuba untuk tidak STRESS...hampir sebulan sblm itu saya xpam susu...sebab deep freezer da penuh...kebetulan cuti sekolah hanya direct feeding..so saya kene MULA SEMULA...

Saya RELAX xmendesak..pam macam biasa..

Bila naik sekolah saya WAJIB pam 2x sehari di sekolah..

Saya xnak pikir brp AMAUN saya dapat..
Tapi saya perlu pikir BERAPA KALI saya Pam sehari..

Balik rumah pun wajib Pam 2x sehari..

Ada 1masa susu saya kurang..double pumping dpt 3oz je...rupenya hormon xstabil..period..

Tapi saya Cuba TIDAK STRESS..masa Pam saya dpt 3oz...saya off Pam tu kejap ..saya relax sambil surf tenet..ber'fb'..xstress pun..lps 5-10min sy on semula Pam..dptla 4 oz..pastu saya off lg..n mula semula..hasilnnya xbertambah pun..xpe sy off terus & simpan semua dlm cooler bag..

Itu di tempat keje..blik rumah saya buat lagi aktiviti "power pumping" ni..setiap Kali susu xbyk sy offkn Pam...tgu kjp ..Pam blik..teknik power pumping ni lama2 membantu meningkatkan hasil penyusuan.. Lama2 dari 3oz ia capai 8oz..slow2 kembali kepada normal 10-13oz..

Kesimpulana ibu2 JANGAN STRESS, just RELAX & ENJOY setiap aktiviti kita buat..

Sentiasa amalkan POWER PUMPING..

Dalam masa yg sama saya amalkan supplement spy badan lebih sihat & bertenaga..

Jangan jadikan penyusuan sebagai alasan anda kelihatan letih & TIDAK bermaya..

Selamat mencuba mommies.

www.azatyvitalove.com

5 SEBAB anak anda perlukan MULTIVITAMIN



1- Nutrisi yang KURANG boleh memberi kesan NEGATIF kepada kesihatan dan pembesaran
    kanak- kanak.
(Gambar hiasan: anakku & sepupu2nya)

   Keadaan yang sibuk menyebabkan anak-anak diberi makanan segera yang mudah & cepat
   diperolehi,
 

Pengambilan minuman bergas di kalangan kanak-kanak juga 2x ganda sejak tahun 1970.

Apabila nutrisi tidak lengkap, fungsi badan tidak mampu menjalankan funsinya dengan sempurna.
Sebagai contoh kekurangan KALSIUM menjadikan tulang tidak sihat & anak-anak tidak mampu membesar dan pertumbuhan terbantut.

2-Nutrisi yang TIDAK mencukupi melemahkan SISTEM IMUNISASI kanak-kanak.

Ia bukan masalah bagi anak-anak yang menyusu SUSU IBU sepenuhnya kerana ia lengkap dengan nutrien untuk imunisasi & pertumbuhan mereka. Tetapi apabila anak mula makan, ada parents yang terlalu 'sayangkan' anak, memberi apa sahaja, baik makanan ringan & segera. Anak perlukan perisai untuk lindungi badan daripada unsur tidak sihat & multivitamin mampu menjadi PERISAI itu dengan izinNya,

3-Mudah mendapat JANGKITAN


    Apabila imunisasi badan anak lemah, teramat mudah untuk anak mendapat jangkitan
    sehingga terpaksa mengelakkan berada di tempat yang ramai orang.
    Tahap yang paling teruk menjejaskan hubungan sosial mereka dengan orang sekeliling.

4-KURANG FOKUS

Kekurangan nutrisi menyebabkan anak kurang fokus di dalam kelas. Sebab itu sarapan pagi adalah penting untuk anak2 bukan sahaja sebagai sumber tenaga tetapi sebagai sumber nutrien bagi memastikan anak cergas tapi perlu juga pilih makanan yang sesuai. Makanan yang berat pun menyebabkan mengantuk.

5-Penambahan BERAT BADAN dan pertumbuhan yang LAMBAT & pembesaran fizikal keseluruhan.

Jadi memang penting MULTIVITAMIN bagi mencukupkan nutrisi yang mungkin tidak mencukupi daripada diet seharian kanak-kanak.

Sempena promo Januari jom dapatkan Vitalea for children khas untuk anak-anak anda. Rasanya seperti gula-gula anggur.


Berminat untuk mencuba buat anak-anak. 
Sms/whatsApp 0173737174

Sunday, 25 January 2015

MULTIVITAMIN Lengkap untuk Kanak-kanak


Alhamdulillah selama 2 tahun bersama Shaklee, inilah first time saya mengenali produk Vitalea for Children ni.

Ia mengandungi 18 keperluan mineral & vitamin
===================================
>> 100% Vitamin C, D & E serta 8 jenis Vitamin B.
>> 100 mg Kalsium, Magnesium, Zink & lebih!!
>> Pemanis semulajadi dengan Xylitol yang mana tidak menyebabkan kerosakan gigi.
>> Tiada perasa & pewarna tiruan atau pengawet tambahan.
>> Tanpa Gluten & perasa anggur yang sedap & semulajadi.


Bayangkan kalau anak kita perlu mengambil kesemua ini untuk mendapatkan nutrien yang sama dengan Vitalea kanak-kanak ini.


Sanggup ke kita nak cari kesemua sumber ni untuk memastikan nutrien si anak cukup?
Cukup dengan dapatkan 1 tablet Vitalea untuk cover semua nutrien diperlukan anak untuk membesar dengan sihat.


Tu dia kenapa multivitamin Shaklee ini terbaik untuk anak anda. Kandungannya lengkap dengan 18 mineral & vitamins. Tinggi kandungan Kalsium bagi pertumbuhan tulang & pembesaran anak-anak.

APAKAH MANFAAT SEMUA MINERAL & VITAMIN INI?


Jadi apa lagi mommies tunggu. Sempena kembalinya Vitalea for Children ni ada promosi di Bulan Januari 2015. Dengan pembelian 3 botol Vitalea for Children anda akan dapat PERCUMA 1 botol lagi. Berbaloi2 kan. 1 botol ada 60 tablet. Sesuai untuk 2 bulan penggunaan, In shaa Allah.


Berminat? Anda boleh sms/whatsApp saya di 0173737174. In shaa Allah cuba membantu sebaiknya.

Monday, 19 January 2015

Resepi Kek Aiskrim Homemade

Resepi ni saya dapat lepas join group resepi Telegram. Xtaula siapa punya tapi mohon izin share yer.

Kebetulan memang nak besday abang Aqif aritu 29 Disember datangla mood nak membuatnya. Barang2 pun beli kat Cowboy.


Rupanyer xdelah secantik resepi yang ditiru, tapi yang penting rasanyer. Hahaha klu letak aiskrim & coklat giler xsedap..hihihi



Selamat mencuba uolls :-)



20 tips meningkatkan penghasilan SUSU Ibu

20 tips untuk meningkatkan bekalan susu :

1. Banyakkan sentuhan kulit antara ibu dan anak yang mana akan meransang hormon prolaktin yang membantu dalam penghasilan susu ibu yang diperlukan bayi.


2. Rehat seberapa banyak mungkin yang boleh . Supaya anda lebih relaks jadi penghasilan susu lebih lancar. JANGAN STRESS HOKAY!!

3. Minum banyak cecair terutama air masak. Bagaimana penghasilan susu nak lancar kalu badan kering. Kulit & bibir kering adalah tanda anda terdehidrasi (kekurangan air). Akibatnya muka nampak kusam dan keletihan.

4. Amalkan memakan oats tidak kira dalam bentuk bubur, biskut & puding. 

5. Pam selepas menyusukan ank - anda akan menghasilkan susu yang sangat sedikit pada mulanya dan ia boleh juga mematahkan semangat tetapi ia biasanya membantu meningkatkan bekalan susu.

6. Makan biji flaks (flax seeds) - anda boleh menambahkannya ke dalam bubur atau membuat biskut.


 7. Tablet Fenugreek atau 1 sudu teh biji halba dicampur dengan air 3 kali sehari

8. Minum teh herba yang menggabungkan misalnya 'blessed thistle' & halba.



9. Tambah pucuk alfalfa ke dalam makanan anda atau cuba tablet alfalfa dan teh Alfafa. Shaklee ada mengeluarkan produk Alfafanya sendiri.


10. Amalan latihan relakatasi seperti pernafasan secara perlahan atau PMR (Progressive Muscle Relaxation) yang akan mengurangkan hormon 'cemas' yang boleh menghalang pengeluaran susu.

11. Urut payudara sebelum menyusukan bayi.

12. Mandi air panas & melakukan pemampatan payudara sebelum menyusukan bayi.

13. Makan makanan yang sihat termasuk banyak protein , karbohidrat gandum & buah-buahan & sayur-sayuran tetapi berhati-hati untuk buah-buahan & sayuran yang boleh mencetuskan sakit perut dan refluks. (sebab itu Shaklee ESP Energizing Soy Protein popular di kangan ibu menyusu).


14. Jika benar-benar berjuang & dalam keluarga  yang sukar anda boleh bercuti & bersama anak selama seminggu.

15. Buat urutan satu badan.

16. Dapatkan bantuan dengan hisapan bayi - dapatkan " hisapan sempurna" tetapi jika bayi benar-benar nampaknya tidak mendapat susu yang cukup cuba berjumpa konsultan laktasi atau mereka yang berpengalaman menyusukan anak untuk melihat cara anda susukan buah hati anda.

17. Jika bayi mengantuk atau  mudah terganggu tidurnya cuba menyusukan dari sisi ke sisi - beberapa pakar menekankan pentingnya mengosongkan payudara yang mana lebih baik dari mereka yang tidak minum sama sekali

18. Penyusuan lebih kerap.

19. Menyusukan anak dalam tempoh yang lama.

20. Bersabar - kadang-kadang ia hanya mengambil masa untuk bayi minum secara efektif. Kelahiran Pra-matang serta didorong bayi dilahirkan secara pembedahan, bayi mungkin sangat mengantuk untuk bulan pertama tetapi minum dengan cekap selepa situ sehingga meningkatkan bekalan.

Info: Mum's make Lists

Sunday, 18 January 2015

RumAH TeRbALiK di MeLAkA


Ha di Melaka pun ada rumah terbalik tau. Kebetulan ada sorang kawan bagitahu saya pun ajak encik suami pergi melawat tapak..hahahha

Tempat dalam bangunan kedai je, dari luar xnampak pun rekabentuk rumah terbalik. Tapi lebih kepada perabot & aksesori rumah terbalik kot. hihihi

Namanya "Upside Down Gallery",betul-betul bangunannya belakang Hotel Sri Costa. Ni area Menara Tamingsari.



Masa kami pergi tu ada less 10% ,cam promo pembukaan gitu. Panjang jugakla kene beratur.
Masa tu tiket kami kene bayar RM36 untuk 2 dewasa & 1 kanak2. Dewasa RM15 & kanak2 RM6.
Kanak-kanak tinggi kurang daripada 90cm tidak dikenakan bayaran.


Ni detail tempatnya. tapi xdela ghuper gini tiket yang kami dapat, slip kertas biasa jer.


Gambar ni 1st time kami gambar berlima. Sebenarnya rumah ni bukanlah terbalik. Kita belajar skill fotografi gitu, hahahah.
Semua objek/ perabot  ni ada kat syiling, lantai kosong je. Bila kita amik gambar, kita rotate gambar tadi tu kita nampak cam bergayut kat syiling. Sebenarnya kite menapak kt lantai cam biasa je.

Di sini saya kongsikan beberapa 'area' dalam UPSIDE DOWN GALLERY ni. Happy Scroll ;-)


Hello Kitty bilik untuk anak dara


Hahhaha semua dalam peti ais itu palsu ;p


Pakai make up kejap..


Mama nak tengok Boboi ke Spiderman ni!!


Hahaha kalulah ada isi dalam tu..wahahaha



Monday, 12 January 2015

Promo Januari 2015

Alhamdulillah dipanjangkan umur menginjak ke tahun 2015. Alhamdulillah juga bulan Januari ni ada 3 Produk PROMO yang Shaklee tawarkan.


Apa produk tu yer?

1>>>VIVIX

Ramai yang sudah sedia tahu khasiat Vivix ini. 
Kalau teringin nak nampak lebih muda 25 tahun cer try, hihihi.

Bulan lepas ada seorang customer yang ayah mertuanya menghidap kanser tahap 4. Doktor yang merawat mertuanya mencadangkan VIVIX . Tapi kuasa Allah tiada siapa boleh menolak. Seminggu selepas itu saya buat follow up, ayah mertuanya telah pulang ke rahmatullah. Allah lebih menyayangi arwah.



Paling best VIVIX ni kalau beli 2 botol dapat FREE MEMBERSHIP & FREE POSTAGE uolls.

Da jimat RM75..manfaat kesihatan pun dapat...Tetapi yang paling MENARIK JANUARI 2015 ni dapat DISKAUN 5% lagi kalau beli 2 botol. Siapa xsuka diskaun kan.

Kalau beli 6 botol VIVIX PERCUMA 1 botol lagi.

Jom kita tengok antara manfaat VIVIX:
Jom cuba atau hadiahkan pada yang tersayang. Kalau mahu suami berhenti MEROKOK VIVIXla paling sesuai in shaa Allah. Wat suprise kat depa.

Jom tengok lagi testimoni Vivix

2>>>ALFAFA



Alfafa produk bukan lagi rahsia. Memang fofular sebagai MILKBOOSTER buat ibu2 yang menyusukan anak.

Paling best ia meneutralkan badan yang berasid@bertoksin yang menyebabkan kita sering keletihan.
Fungsinya sebagai agen DETOKS membantu menyingkan bahan xperlu @ lemak bagi mereka yang ingin KURUS.

Ia juga sebagai alternatif bagi mereka yang mengalami KEPUTIHAN dan ehem2 ia bertindak sebagai kacip fatimah tau.

Ia boleh didapati dalam botol 700biji dan 330biji.

Apa promo bulan ni?

Anda beli 6 botol ALFAFA PERCUMA 1 botol ALFAFA &

beli 2 botol ALFAFA DISKAUN 5%.
Menarik bukan?
Lagipun harganya adalah mampu milik. Xrugi kalau anda cuba, kerana saya sudah merasai kesannya dengan izin Allah , alhamdulillah ;-)



3>> VITALEA for children

Kalau anda mementingkan sistem pertahanan badan anak anda di luar dengan memberikan Vitamin C, apakata kali ini anda tambah Vitalea for chidren pulak. 

Ia adalah multivitamin lengkap untuk anak2 anda bagi memenuhi perkembangan dan pertumbuhan mereka.



Ini bukanlah produk baru cuma ia diformulasikan semula.
Dan kualiti pasti bertambah mengikut keperluan anak2 kita.

Bulan ini kalau anada beli 3 botol PERCUMA 1 botol. Murah hati betul SHAKLEE skang, macam2 offer depa bagikan. Ok nant saya share info Vitalea lebih detail untuk next entri, in shaa Allah.

Jika berminat boleh sms/ whatsApp saya di 0173737174 Noorhayati ;-)







Friday, 9 January 2015

Info PENTING BANJIR

Info ni saya perolehi dari web tengoktvonline.


Kita semua perlu tahu info ini, sebab ia boleh terjadi tanpa kita jangkakan. Lebih lagi jika kita adalah seorang ibu hamil ataupun menjaga warga tua yang sakit & kanak2. 


Ciri-ciri keselamatan juga perlu diambil berat supaya tidak berlaku perkara yang tidak diingini.


Di kala banjir berlaku, penyakit juga mudah menular kerana keadaan air yang tidak bersih dan mungkin tercemar. Sebaik mungkin kita menjaga kesihatan moga terhindar daripada penyakit berbahaya, in shaa Allah.


Walaupun sudah berada di pusat pemindahan kesihatan & kebersihan perlu dititikberatkan.


Jom kongsi info ini dengan keluarga dan publik ;-)

Pantai Timur Banjir



Syukur Alhamdulillah..banjir di negeri2 terlibat dengan banjir semakin surut & reda. Hampir 2 minggu pelbagai update yang kita baca di facebook & juga di aplikasi WhatsApp.

Setiap hari kita nak tahu perkembangan mereka kan. Satu bencana yang xpernah kita jangka, bukan sahaja yang mengalaminya, tapi yang membaca, menonton & mendengar nipun terasa panik, terkejut & takut.

Saya sendiri membayangkan pelbagai kejadian tak diingini berlaku selepas air yang naik mendadak itu surut. Tapi syukur semuanya selamat kecuali berita sedih 2 orang guru yang dijemputNya musabab nak selamatkan paper SPM. Semua telah ditetapkanNya cuma sebabnya mungkin berbeza. Moga arwah berdua ditempatkan di kalangan orang2 beriman.

Leaders Shaklee turut bekerjasama membantu mangsa banjir. Bekerjasama dengan NGO dan organisasi tertentu & juga orang persendirian bagi memastikan bantuan sampai kepada mangsa secara terus.


Hmm dengan bencana ni xperlu nak mencari silap siapa tapi kite berusaha membantu sebaik mungkin, xdapat sumbangkan dari segi kewangan kita sumbangkan dengan tenaga, xdapat sumbangkan tenaga kita sumbang DOA, kerana hanya kepadaNya kita bergantungan. Tapi yang paling parah orang yang nak membantu pun difitnah. Ini leader kami juga master Farah Wahida yang mula mengumpul Dana bagi menyewa Helikopter untuk sampaikan bantuan banjir tapi difitnah menipu.


Alhamdulillah nama pemilik hati ikhlas ini telah dibersihkan oleh pihak TV3. Saya juga menonton secara langsung perbualan antara pengacara Fetri Yahya dan suami master Farah.

Macam2 dunia sekarang, hanya Allah yang tahu hati manusia.
Saya selalu ikuti update daripada facebook Raja Shamri . Info yang selalunya disampaikan tepat dan tidak berat ke arah mana2 pihak. Memang ramai yang menunggu update daripada beliau.

Apa2pun kesihatan & keselamatan perlu diutamakan di kala cuaca & musibah berlaku. Moga Allah permudahkan urusan semua.
Ustaz Ebit Liew pernah cakap:
"Musibah yang Allah turunkan adalah tanda Allah sayangkan kita & ada perkara yang lebih baik Allah nak bagi, in shaa Allah."
Jangan berhenti berdoa semua ;-)


Friday, 2 January 2015

PERCUMA sempena Tahun Baru 2015

PERCUMA!!PERCUMA!!PERCUMA!!
============================

Sempena bermulanya Tahun Baru 2015 ,kami nak bagi PERCUMA
sahaja kepada anda yang terpilih:

>> 1 x Cooler Bag Autumz
>> 1 x Breastmilk Storage Bag 12oz Autumnz
>> 6 x Breastmilk Storage Bottle 5 oz Autumnz

Bagaimana caranya?

1- Pergi Link iklan kami di facebook ITEM PERCUMA

1- Tulis 'SAYA NAK' di ruangan komen

2- Anda perlu SHARE post kami ini di wall Facebook anda

3- Anda hanya perlu LIKE page kami berikut

https://www.facebook.com/AzatykidsLoveMama?ref=hl

https://www.facebook.com/pages/Azatyvitalove/390628421021031?ref=hl

4- Pemenang akan dipilih secara RAWAK dan akan diumumkan di wall
     facebook kami dan ia berakhir pada jam 11.59 pm 5 Januari 2015.

Admin:  Azatykids Azaty

Happy New Year 2015

Alhamdulillah bertambah lagi setahun umur di tahun baru ini. Moga umur bertambah , amalan juga bertambah & menjadi manfaat kepada insan lain. Moga istoqamah melakukan kebaikan in shaa Allah.
Niat di hati nak post 1 hb..akibat internet cam siput tergendala apa yang dirancang...hihihi

Kami sekeluarga mengucapkan Selamat Mrnyambut Tahun Baru 2015. Moga dipermudahkan urusan semuan.
Pelbagai suka duka yang kami harungi sepanjang 2014 yang menjadi kenangan.

Januari 2014 - Abang Muhammad Adam Aqif mula bersekolah Tadika.


Alhamdulillah  sudah boleh solat, membaca dan mengaji. Moga ilmu yang diperolehi digunakan pada jalan bermanfaat & menjadi anak yang soleh buat mama & abah.

2 Jun 2014- Ulangtahun kelahiran yang ke 31. Ya Allah usia makin bertambah moga amalan turut
bertambah.

Jun 2014 - Dapat Awards & penginapan PERCUMA di National Conference atas tiket pengedar Shaklee (Masa ni da 36 weeks preggy)


Hujung Jun 2014 - Homestay Azaty mula beroperasi. Alhamdulillah walaupun simple yang penting yang menginapnya selesa in shaa Allah.


9 Julai 2014- Lahirnya anak ke3 kami ke dunia ini. Jam 2.43 am di Hospital Melaka. Alhamdulillah.
                      Muhammad Adam Afif bin Azmi.


20 Julai 2014- Pengalaman paling getir saya lalui. Dugaan yang tidak pernah saya lalui sebelum ini. Adik Afif terkena Jangkitan peparu dan warded selama 11 hari. Mulanya hanyalah daripada selsema & batuk. Tapi Alhamdulillah adik keluar pada hari raya ke 2. Syukur saya panjatkan kepada Allah Taala moga anak2ku dikurniakan kesihatan yang baik..ameen.


12.12.14- Alhamdulillah kami menyambut ulangtahun perkahwinan ke-5. Tiada sambutan khas sebab saya bercuti di kampung, Kuantan & suami di Melaka. Apapun doa dipohon rumahtangga terbina ini bertahan ke Jannah. Moga Allah pelihara kami & zuriat keturunan ke jalan yang mencintaiNya. ameen.



Hihihi satu2nya gambar berlima walaupun adik xpandang kamera. Alhamdulillah moga 2015 lebih baik dan berjaya. Moga umur yang panjang diberkati & memberi manfaat pada yang lain..in shaa Allah.

#pengedarshakleetersohor
NOORHAYATI ABDUL RAHIM
0173737174