Friday, 12 June 2015

Pengalaman Bercuti di Bandung




Assalammualaikum & selamat pagi.. Lama sangat rasenyer xupdate blog ni...hahaha.. Sebab xde cite best nak cite kot hihihi..

Alhamdulillah kami sekeluarga baru jer balik dari Bandung Ahad baru ni selepas 5 hari 4 malam bercuti di sana (3-7Jun 2015). Gayat 1st time nek kapal terbang..kih3..mane xgayat tinggi sgt, dok atas awan yang da 3-4 lapis tu...bile kapal terbang terjah awan ckit..gegar lagila takut..pikir bukan2..lagi2 bile signal 'cuaca buruk' kuar suh pakai tali pinggang.. 


Kami pergi 4 keluarga sume sahabat cikgiku..almaklumlah cuti sekolah..famili kamila anak lebih ckit 3 orang..kegusaran nak bawak anak2 pasti ada, yalah dgr kawan2 pernah cerita tempatnyer sangat 'crowded'. 

Masa ni ada satu famili belum sampai. Nampak x bukan penuh barang jer, penuh anak jugak..hahaha.

Awal2 aku da pikir pasal 'safety gadjet' utk anak2 dulu. Mula2 plan nak beli beg yg bertali ikat kat tangan kite. Tapi bile pikir balik klu org potong tali tu senang jer anak kami hilang..huhuhuhu. 


Jadi aku amik alternatif survey twin stroller supaya anak2 blh dok setempat depan mata. Nak beli baru dah sedia ada yang single kat umah. Jadi aku survey2 & beli yg 2nd hand jer...boleh tahan harga dia rm250 jer masuk postage. Kondisinyer sgtla baik kecuali tompok tahi lalat sikit pada kainnyer. yang paling best boleh masuk tiga2 org hokay.. 



Alhamdulillah this stroller sgt membantu. Bkn utk anak2 je tp utk hangkut brg jugak.. sangat berbaloi2 hokay..i like it so muchhh.



Hari pertama kami sampai da gelap walaupun bru 5 lbh ptg..Bandung lewat 1jam drpd Malaysia. Subuhnya pun jam 4.30 pagi. Kalu cakap pasal airport, berbeza sangat airport KLIA2 dgn Bandung. KLIA nak sampai ke bilik menunggu tu mak aih kemain jauh sayup jer nampak..tp 'facilities' tip top..nak nek flight tu dr blik menunggu terus ke pintu flight..Kalu d Bandung jalan ckit da sampai tempat bilik menunggu tapi kene turun tangga angkat stroller & jln kaki ke pintu flight & nek tangga lagi ( mase balik) ke pintu flight.

Alhamdulillah kawan kami da tempah siap Supir (driver) kami utk 5 hari. Pak Maman dari company Hayyuka, baik orgnya ikut je ke mana kami ajak pergi xpernah cakap 'tidak'. Kami stay d Pop Hotel, simple dan bersih tempatnya di Festival CityLink Mall. Hanya RM355 utk 5 hari 4 malam tau, siap FREE breakfast setiap pagi, memang berbaloi2. 
Di Lobby Pop Hotel

Yang xbestnyer hotel ni xde iron, waaa 1 st day tu berjalan dgn shawl & baju berkedut..kih3. Pengajaran g jalan bawak tudung yang xyah iron.. Nasib baik hotel dlm Mall..malamnyer terus cari shawl yg xperlu iron..terus borong 3 helai. Rp 55000 jer...dlm RM15+.

Malam pertama kami sampai tu sempat makan & soping baju d sebuah rumah supir kami bawa..masa tu xbeli banyak sbb mai survey harga dulu. Hari ke 2 Pak Maman bawa kami ke Kawah Putih. Jalan ke sana ala2 Cameron Highland & sejuk.. Cumenyer kawasannya sangatla padat dgn rumah. Yang aku prsn rumah2nyer memang tidak tersusun secara teratur, mana ada ruang & sempat naik jer, huhuhu..Kalu kat Malaysia umah gitu dan btol2 tepi jalan memang ada lh bersidai dengan kereta org Parking tepi jalan. Tapi cni mmg kurg kete bersidai kt tepi sbb jalan pun sempit. Sebelum sampai ke Kawah putih ni mata kami dihidangkan dengan pemandangan perkampungan yang aktiviti utamanya bertani. Ada sawah padi, tanaman kopi & strawberi.


Amik masa 3jam jugak nak sampai ke Kawah Putih. Pak Maman ada singgah satu tempat utk beli tiket masuk ke Kawah Putih. Jadi kami ingat tempatnya dah dekat ghupernya ada sejam lbh lg nak sampai ke atas.. Sampai ke tempat di tuju, kami diberi mask utk dipakai, kerana kawasannya berala2 berasap, jadi kami amik2 foto pun ala2 dok oberc..hahhaha.

Geram jer hati ni nak pegang air kawah tu. Tapi kawan kata panas..jadi tgk jela sambil2 bergambar. Lagi 1 gadjet anak yang aku bawak 'baby carrier' mmg membantu si Adik, sbb nak ke kawah ni kene turun tangga yg tinggi, stroller mmgla amat tidak sesuai digunakan.

Dalam sejam lebih di sini Pak Maman bawa kami turun ke bawah sedikit utk pekena air strawberi katenyer. Tapi bukan rezeki kami airnya xde mase tu, mkn nasi goreng & minum air tea o jelah..Not Bad nasi gorengnyer. Masa mula sampai tu ramai yang dtg pada kami mintak beli kat mereka strawberi & blueberry. Mase tu xtau nak 'bargain' tumpang kwn jer...dapatla 2 pek strwbery & 2 pek blue berry Rp 50 000. Tapi cara susunan tu memang nampak 2 lapis tp ghupernye 1 lapis je..huhuhu tipah tertipu..sdg mkn nasi grg tu dtg sorg penjual lain plak..terus aku mintak 1 pek 10 000 rp tp 2 lapis. Hahaha mmgla dpt..tp pandai btol dorg berniaga, lapisan bwh tu kemain halus sume, terkena lg ..hahaha.


Hari ke 3 kami ke Pekan Baru. Memang tempat shopping kain pasang & apa jenis kain pun. Aku borong kain pasang, telekung & T-shirt bandung sbg gift utk insan2 tersayang. Tempat ni bertingkat2, sib bek encik somi pakar dlm naik turun stroller guna eskalator..hihihi. Yang untungnya kami bile booking supir siap2 dr Malaysia, company Hayyuka ni dah sediakan orang yg akan folo kami sepanjang masa kami shopping..bukan folo je tp tolong angkat sume barang shopping..kagum betul dengan diorg ni,mmg akan bawa kedai yg paling murah, selain rajin mereka pun akan jaga kami betol2, nk p toilet pun depa ikut. Seorg sahabat siap tempah langsir lagi, tempah arini esok siap.. harga pun murah. 

Kemudian kami ke Toko Tiga, bolehla kalu nk cari baju branded & jeans. Cni kwsnnyer sempit ckit, jadi bergilir2la dengan suami shopping & jaga anak. Kat cni leh dpt fridge magnet murah2. Kalu org datang jual tu bargain dulu...mmg blh dpt murah sangat.

Next day kami rase cam banyak dok dalam jem jer. Bandung sabtu mereka sekolah, tapi half day jer. Kalu dok tunggu lampu hijau tu...ada je yang mengetuk pintu 'mobil', mau mintak sedekah, jual air, jual kuih, kopiah & macam2 lagi. Antara lain yang aku kagum dok sini, setiap kali pak supir mahu parking ke, cross jln penuh sesak, mahu keluar parking ke, pasti ada yang membantu di luar. Dan ia pasti disertakan dengan tips (duit) yang memang pak maman standby siap2. Rajin sungguh mereka mencari sesuap nasi. Hari ni kami cari kain cotton je d D' Fashion, jln2 di Kota Mode. Ingatkn sebutannya Kota Modern. Cni nk cari pakaian branded bolehla, pastu lepak di Cafe nyer..Aku minum air kelapa & try mi bakso sahaja. Ada beberapa tempat lagi yg kami pergi tapi aku lupa namanyer. 

Ada satu kawasan utk dapatkn kain cotton timbang tapi jlnnyer sempit susah nk parking lagipun tgk kain2nya kebanyakkan plain. Mungkin kain yg blom print sbb tu org kata murah di situ. Tapi kami xturun pun. Malamnyer sebelum balik ke hotel sempat kami singgah ke Trans Studio, bergambar je. Orang kata klu nak masuk biar dari pagi baru berbaloi. Bayaran masuk lebih kurang RM70 weekdays & RM 90 weekend.
Bergambar dengan Pak Maman supir kami sepanjang di sana

Ironman kata si anak..layannnz

Ahad last day kami mau pulang ke Malaysia, flight 11.10pagi. Sempat kami singgah shopping beli baju di rumah kami mula2 pergi haritu. Memang shopping habiskan duit, yalah klu nk tukar matawang RM nanti dah rugi, baik abeskn beli kain pasang ada gak barangnya. 
X ke gayat & rambang mata nak pilih

Berada di atas pesawat kali kedua sebenarnya satu perkara menakutkan jugak. Xtaula klu perjalanan berjam2 cmna, tapi mata tetap nk tgk keajaiban ciptaan Allah, awan2 memutih dgn pelbagai lapis & bentuk. Bentuk mukabumi sebijik macam dalam PETA, hihihi. 


Dalam kumpulan kami ada ibu kepada sahabat aku, rezeki kami sampai2 ada transport dipandu staff KLIA menjemput kami utk dihantar terus ke Imegresen. Banyak sgt jimat jaraknyer, klu berjalan dengan muatan & ank2 mmg lambat lagila sampai..alhamdulillah. Part paling mendebarkan masa nk naik & keluar train . Bayangkn ada 4 beg yg setiap satunya hampir 20kg, bersama 2 stroller & 5 anak serta dlm 4 beg yg perlu dijinjing & digalas. Belum masuk si kecik yg kudukung dengan baby carrier. Pergerakan kami mmg perlu pantas sume jd superdaddy & supermom..hahaha.. 

Dalam stroller belakang tupun ada sorang kanak2 riang..hihihi

Terpaksa memaksimakan tenaga kerja..berebut2 budak ni nak tarik beg

Alhamdulillah kami berjaya hadapinya dgn pertolongan Dia. Sebelum balik Melaka sempat kami singgah Alamanda & Pesta Flora Putrajaya, sekali jalan orang kata..hihihi

                            Sorang budak kecik tidur dalam stroller tu, mudahkan ada gajet ni.


Selesai perkongsian kami sepanjang bercuti di Bandung, memang kenangan terindah bile aktivitinya bersama famili..alhamdulillah,

Saturday, 4 April 2015

GST


GST
Get
Shaklee
Today

Harini dah 4 April. Maknanya dah 4 hari kite menikmati dan meredhai 6% harga barang yang kita beli hihihi.
Baruni mengalami cery bery selama 5 hari. Tidak tahu punca sebab dalam family saya sorang je kene. Allah nak uji kot sebab dah lama sangat dah sihat. Biar sekali2 ingat Allah ckit dalam sakit.
Ape2pun syukur, orang kata sakit ni menggugurkan dosa2 kecil kan.

Opss berbalik pada cerita tadi. Akibat jarang sakit, dan mengalami sakit dalam satu tempoh siap loya2 macam orang mengandung. P la farmasi beli Pregnancy Test. Ok 1st membeli sejak GST, harga biasa RM10 dah naik RM10.60. Bagi orang lain maybe rasa RM0.60 tu maybe ckitlakan. Tapi bagi saya kalu 1 barang dah naik enam posen..cuba kalu 10 barang bukan RM60 ke. Hishh banyak tu.

Bagi golongan cam kita yang suami isteri bekerja mungkin mampulakan. Yang isteri tidak bekerja dan suami gaji besar pun bukan satu masalah. Tapi bagaimana golongan yang perbelanjaan dok potong sana, potong cni nak berjimat, yang anak ramai yang en.suaminyer buat 2-3kerja dalam 1 masa. Yer saya percaya hari ini ada orang buat 2-3kerja sehari untuk menampung famili.

Ya Allah, serius saya berjumpa dengan seorang customer yang mengalami simptom penyakit macam SLE tapi belomlah sampai SLE katenyer. Akk ni bagitau saya semua anggota keluarga dia dari datuk dan nenek , mak & ayah dia mati cepat sebab pelbagai penyakit. Itu ayat dia yang cakap. Atas faktor itu dia sangat mementingkan kesihatan sejak muda remaja. Saya cadangkan Vivix, katanya bukan dia xnak, tetapi dia xmampu atas komitmen ada anak2 yang masih belajar di kolej2 dan punya seorang bayi hasil perkahwinanan barunya serta suami yang bergaji kecil termasuk dirinya yang bekerja sebagai pembantu klinik. Pengalaman perkahwinan pertama yang gagal dan bekas suami yang tidak bertanggungjawab menyebabkan dia buat 2 kerja dalam satu masa untuk membesarkan anak2 sedikit masa dulu katanya. Saya kagum dengar cerita dia lagi2 bile diaberhu sebut "saya xpercaya ada orang cakap terpaksa jadi pelacur sebab xde pilihan untuk mencari sumber pendapatan". Betulkan apa yang akak ni cakap, banyak sangat keje yang boleh kite buat untuk meneruskan hidup, kalu niat hati nak keje officer memangla payah nak dapat..huhuhu.

Tengok dalam keadaan belum pun ada GST dah ada yang orang yang buat 2-3kerja untuk meneruskan hidup. Belum kita lihat golongan gelandangan di bandar2 besar yang punya gaji RM1K tapi tidak mampu untuk menyewa berikutan kos hidup yang tinggi di bandar. Belum masuk lagi golongan yang meminta sedekah bagi mencari sesuap nasi.

Apa2pun sapelah kita nak pertikaikan apa yang telah ditetapkan pentadbirkan. Daripada dok mengeluh, meratap pun xde sape nak layan. Kita hadapla sambil dalam masa kite kene pikirkan inisiatif yang boleh kita lakukan untuk membantu keluarga kita agar tidak terlalu merasai keperitannya. Alhamdulillah dah terjebak dalam biz Shaklee nipun saya dah cukup syukur, satu jalan yang Allah lorongkan untuk saya membantu suami.

Walaupun saya bekerja bagi saya bisnes part time juga penting, yalah xde kerete kang xleh ke mana, kene beli kereta byr bulan2, pendidikan anak2 pun nak kene pentingkn masa stage kecil lagi, nak antar sekolah terbaik, sekali skala nak juga berjalan ke sana ke mari, dan yang paling penting bukan cari duit untuk diri sendiri je, parents di kampung nak bagi rasa jugak duit kita untuk dapatkan keberkatan serta membalas jasa.

Sedih dan sakit hati bile xmampu nak bagi parents duit bulan2 dulu.  Bukan susah pun buat bisnes skang, sume dihujung jari. Dok skroll fb lama2 boleh, xkan nak cri inisiatif tambah pendapatan xbolehkan. Apa2pun pilihla compony @ organisasi yg well known. Alhamdulillah Shaklee dah 58 tahun uolls. Dah well established, dan produknyer berkualiti dan selamat. Bukan nak overclaimed..tapi saya pengguna & saya jua pengedar. Ramai yang menjual tapi belom tentu dia adalah pengguna. Betul x?

Anda berminat untuk menjadi Ahli Shaklee?
Xtau pasal produk? Xpe ada buku untuk dibaca, ada group untuk dirujuk, ada leader untuk membimbing.
Macamana nak dapat produk? Jangan bimbang kita ada sistem, semuanya online di hujung jari. 
Anda xsempat pos?Xpe Shaklee poskan kepada customer anda.
Bagaimana nak jadi ahli? Wasap saya di 0173737174 dengan mesej "saya nak jadi ahli Shaklee" dan akan berikan langkah2nya.

Jangan tunggu lagi!! Moga ia langkah pertama anda mengubah nasib keluaga anda. Jom!!

Monday, 26 January 2015

STRESS SUSU KURANG!!

STRESS<-- mmg TIDAK membantu penyusuan..

Saya simpan stock susu EBM 1deep Freezer dlm pantang..sbb sy tahu 'irama' anak2 boy sy..bile tiba masa mmg xterkejar..


2minggu sebelum naik kerja..bukak deep freezer nk amik stock nk antar umah pengasuh sebab ada meeting..

Menangis saya..stock saya ROSAK..plug deep freezer OFF..maybe ada tersilap tekan sbb suisnya sebelah lampu dapur..

Hanya separuh susu mampu diselamatkan..saya xnak pikir..saya Cuba untuk tidak STRESS...hampir sebulan sblm itu saya xpam susu...sebab deep freezer da penuh...kebetulan cuti sekolah hanya direct feeding..so saya kene MULA SEMULA...

Saya RELAX xmendesak..pam macam biasa..

Bila naik sekolah saya WAJIB pam 2x sehari di sekolah..

Saya xnak pikir brp AMAUN saya dapat..
Tapi saya perlu pikir BERAPA KALI saya Pam sehari..

Balik rumah pun wajib Pam 2x sehari..

Ada 1masa susu saya kurang..double pumping dpt 3oz je...rupenya hormon xstabil..period..

Tapi saya Cuba TIDAK STRESS..masa Pam saya dpt 3oz...saya off Pam tu kejap ..saya relax sambil surf tenet..ber'fb'..xstress pun..lps 5-10min sy on semula Pam..dptla 4 oz..pastu saya off lg..n mula semula..hasilnnya xbertambah pun..xpe sy off terus & simpan semua dlm cooler bag..

Itu di tempat keje..blik rumah saya buat lagi aktiviti "power pumping" ni..setiap Kali susu xbyk sy offkn Pam...tgu kjp ..Pam blik..teknik power pumping ni lama2 membantu meningkatkan hasil penyusuan.. Lama2 dari 3oz ia capai 8oz..slow2 kembali kepada normal 10-13oz..

Kesimpulana ibu2 JANGAN STRESS, just RELAX & ENJOY setiap aktiviti kita buat..

Sentiasa amalkan POWER PUMPING..

Dalam masa yg sama saya amalkan supplement spy badan lebih sihat & bertenaga..

Jangan jadikan penyusuan sebagai alasan anda kelihatan letih & TIDAK bermaya..

Selamat mencuba mommies.

www.azatyvitalove.com

5 SEBAB anak anda perlukan MULTIVITAMIN



1- Nutrisi yang KURANG boleh memberi kesan NEGATIF kepada kesihatan dan pembesaran
    kanak- kanak.
(Gambar hiasan: anakku & sepupu2nya)

   Keadaan yang sibuk menyebabkan anak-anak diberi makanan segera yang mudah & cepat
   diperolehi,
 

Pengambilan minuman bergas di kalangan kanak-kanak juga 2x ganda sejak tahun 1970.

Apabila nutrisi tidak lengkap, fungsi badan tidak mampu menjalankan funsinya dengan sempurna.
Sebagai contoh kekurangan KALSIUM menjadikan tulang tidak sihat & anak-anak tidak mampu membesar dan pertumbuhan terbantut.

2-Nutrisi yang TIDAK mencukupi melemahkan SISTEM IMUNISASI kanak-kanak.

Ia bukan masalah bagi anak-anak yang menyusu SUSU IBU sepenuhnya kerana ia lengkap dengan nutrien untuk imunisasi & pertumbuhan mereka. Tetapi apabila anak mula makan, ada parents yang terlalu 'sayangkan' anak, memberi apa sahaja, baik makanan ringan & segera. Anak perlukan perisai untuk lindungi badan daripada unsur tidak sihat & multivitamin mampu menjadi PERISAI itu dengan izinNya,

3-Mudah mendapat JANGKITAN


    Apabila imunisasi badan anak lemah, teramat mudah untuk anak mendapat jangkitan
    sehingga terpaksa mengelakkan berada di tempat yang ramai orang.
    Tahap yang paling teruk menjejaskan hubungan sosial mereka dengan orang sekeliling.

4-KURANG FOKUS

Kekurangan nutrisi menyebabkan anak kurang fokus di dalam kelas. Sebab itu sarapan pagi adalah penting untuk anak2 bukan sahaja sebagai sumber tenaga tetapi sebagai sumber nutrien bagi memastikan anak cergas tapi perlu juga pilih makanan yang sesuai. Makanan yang berat pun menyebabkan mengantuk.

5-Penambahan BERAT BADAN dan pertumbuhan yang LAMBAT & pembesaran fizikal keseluruhan.

Jadi memang penting MULTIVITAMIN bagi mencukupkan nutrisi yang mungkin tidak mencukupi daripada diet seharian kanak-kanak.

Sempena promo Januari jom dapatkan Vitalea for children khas untuk anak-anak anda. Rasanya seperti gula-gula anggur.


Berminat untuk mencuba buat anak-anak. 
Sms/whatsApp 0173737174

Sunday, 25 January 2015

MULTIVITAMIN Lengkap untuk Kanak-kanak


Alhamdulillah selama 2 tahun bersama Shaklee, inilah first time saya mengenali produk Vitalea for Children ni.

Ia mengandungi 18 keperluan mineral & vitamin
===================================
>> 100% Vitamin C, D & E serta 8 jenis Vitamin B.
>> 100 mg Kalsium, Magnesium, Zink & lebih!!
>> Pemanis semulajadi dengan Xylitol yang mana tidak menyebabkan kerosakan gigi.
>> Tiada perasa & pewarna tiruan atau pengawet tambahan.
>> Tanpa Gluten & perasa anggur yang sedap & semulajadi.


Bayangkan kalau anak kita perlu mengambil kesemua ini untuk mendapatkan nutrien yang sama dengan Vitalea kanak-kanak ini.


Sanggup ke kita nak cari kesemua sumber ni untuk memastikan nutrien si anak cukup?
Cukup dengan dapatkan 1 tablet Vitalea untuk cover semua nutrien diperlukan anak untuk membesar dengan sihat.


Tu dia kenapa multivitamin Shaklee ini terbaik untuk anak anda. Kandungannya lengkap dengan 18 mineral & vitamins. Tinggi kandungan Kalsium bagi pertumbuhan tulang & pembesaran anak-anak.

APAKAH MANFAAT SEMUA MINERAL & VITAMIN INI?


Jadi apa lagi mommies tunggu. Sempena kembalinya Vitalea for Children ni ada promosi di Bulan Januari 2015. Dengan pembelian 3 botol Vitalea for Children anda akan dapat PERCUMA 1 botol lagi. Berbaloi2 kan. 1 botol ada 60 tablet. Sesuai untuk 2 bulan penggunaan, In shaa Allah.


Berminat? Anda boleh sms/whatsApp saya di 0173737174. In shaa Allah cuba membantu sebaiknya.

Monday, 19 January 2015

Resepi Kek Aiskrim Homemade

Resepi ni saya dapat lepas join group resepi Telegram. Xtaula siapa punya tapi mohon izin share yer.

Kebetulan memang nak besday abang Aqif aritu 29 Disember datangla mood nak membuatnya. Barang2 pun beli kat Cowboy.


Rupanyer xdelah secantik resepi yang ditiru, tapi yang penting rasanyer. Hahaha klu letak aiskrim & coklat giler xsedap..hihihi



Selamat mencuba uolls :-)



20 tips meningkatkan penghasilan SUSU Ibu

20 tips untuk meningkatkan bekalan susu :

1. Banyakkan sentuhan kulit antara ibu dan anak yang mana akan meransang hormon prolaktin yang membantu dalam penghasilan susu ibu yang diperlukan bayi.


2. Rehat seberapa banyak mungkin yang boleh . Supaya anda lebih relaks jadi penghasilan susu lebih lancar. JANGAN STRESS HOKAY!!

3. Minum banyak cecair terutama air masak. Bagaimana penghasilan susu nak lancar kalu badan kering. Kulit & bibir kering adalah tanda anda terdehidrasi (kekurangan air). Akibatnya muka nampak kusam dan keletihan.

4. Amalkan memakan oats tidak kira dalam bentuk bubur, biskut & puding. 

5. Pam selepas menyusukan ank - anda akan menghasilkan susu yang sangat sedikit pada mulanya dan ia boleh juga mematahkan semangat tetapi ia biasanya membantu meningkatkan bekalan susu.

6. Makan biji flaks (flax seeds) - anda boleh menambahkannya ke dalam bubur atau membuat biskut.


 7. Tablet Fenugreek atau 1 sudu teh biji halba dicampur dengan air 3 kali sehari

8. Minum teh herba yang menggabungkan misalnya 'blessed thistle' & halba.



9. Tambah pucuk alfalfa ke dalam makanan anda atau cuba tablet alfalfa dan teh Alfafa. Shaklee ada mengeluarkan produk Alfafanya sendiri.


10. Amalan latihan relakatasi seperti pernafasan secara perlahan atau PMR (Progressive Muscle Relaxation) yang akan mengurangkan hormon 'cemas' yang boleh menghalang pengeluaran susu.

11. Urut payudara sebelum menyusukan bayi.

12. Mandi air panas & melakukan pemampatan payudara sebelum menyusukan bayi.

13. Makan makanan yang sihat termasuk banyak protein , karbohidrat gandum & buah-buahan & sayur-sayuran tetapi berhati-hati untuk buah-buahan & sayuran yang boleh mencetuskan sakit perut dan refluks. (sebab itu Shaklee ESP Energizing Soy Protein popular di kangan ibu menyusu).


14. Jika benar-benar berjuang & dalam keluarga  yang sukar anda boleh bercuti & bersama anak selama seminggu.

15. Buat urutan satu badan.

16. Dapatkan bantuan dengan hisapan bayi - dapatkan " hisapan sempurna" tetapi jika bayi benar-benar nampaknya tidak mendapat susu yang cukup cuba berjumpa konsultan laktasi atau mereka yang berpengalaman menyusukan anak untuk melihat cara anda susukan buah hati anda.

17. Jika bayi mengantuk atau  mudah terganggu tidurnya cuba menyusukan dari sisi ke sisi - beberapa pakar menekankan pentingnya mengosongkan payudara yang mana lebih baik dari mereka yang tidak minum sama sekali

18. Penyusuan lebih kerap.

19. Menyusukan anak dalam tempoh yang lama.

20. Bersabar - kadang-kadang ia hanya mengambil masa untuk bayi minum secara efektif. Kelahiran Pra-matang serta didorong bayi dilahirkan secara pembedahan, bayi mungkin sangat mengantuk untuk bulan pertama tetapi minum dengan cekap selepa situ sehingga meningkatkan bekalan.

Info: Mum's make Lists

Sunday, 18 January 2015

RumAH TeRbALiK di MeLAkA


Ha di Melaka pun ada rumah terbalik tau. Kebetulan ada sorang kawan bagitahu saya pun ajak encik suami pergi melawat tapak..hahahha

Tempat dalam bangunan kedai je, dari luar xnampak pun rekabentuk rumah terbalik. Tapi lebih kepada perabot & aksesori rumah terbalik kot. hihihi

Namanya "Upside Down Gallery",betul-betul bangunannya belakang Hotel Sri Costa. Ni area Menara Tamingsari.



Masa kami pergi tu ada less 10% ,cam promo pembukaan gitu. Panjang jugakla kene beratur.
Masa tu tiket kami kene bayar RM36 untuk 2 dewasa & 1 kanak2. Dewasa RM15 & kanak2 RM6.
Kanak-kanak tinggi kurang daripada 90cm tidak dikenakan bayaran.


Ni detail tempatnya. tapi xdela ghuper gini tiket yang kami dapat, slip kertas biasa jer.


Gambar ni 1st time kami gambar berlima. Sebenarnya rumah ni bukanlah terbalik. Kita belajar skill fotografi gitu, hahahah.
Semua objek/ perabot  ni ada kat syiling, lantai kosong je. Bila kita amik gambar, kita rotate gambar tadi tu kita nampak cam bergayut kat syiling. Sebenarnya kite menapak kt lantai cam biasa je.

Di sini saya kongsikan beberapa 'area' dalam UPSIDE DOWN GALLERY ni. Happy Scroll ;-)


Hello Kitty bilik untuk anak dara


Hahhaha semua dalam peti ais itu palsu ;p


Pakai make up kejap..


Mama nak tengok Boboi ke Spiderman ni!!


Hahaha kalulah ada isi dalam tu..wahahaha



Monday, 12 January 2015

Promo Januari 2015

Alhamdulillah dipanjangkan umur menginjak ke tahun 2015. Alhamdulillah juga bulan Januari ni ada 3 Produk PROMO yang Shaklee tawarkan.


Apa produk tu yer?

1>>>VIVIX

Ramai yang sudah sedia tahu khasiat Vivix ini. 
Kalau teringin nak nampak lebih muda 25 tahun cer try, hihihi.

Bulan lepas ada seorang customer yang ayah mertuanya menghidap kanser tahap 4. Doktor yang merawat mertuanya mencadangkan VIVIX . Tapi kuasa Allah tiada siapa boleh menolak. Seminggu selepas itu saya buat follow up, ayah mertuanya telah pulang ke rahmatullah. Allah lebih menyayangi arwah.



Paling best VIVIX ni kalau beli 2 botol dapat FREE MEMBERSHIP & FREE POSTAGE uolls.

Da jimat RM75..manfaat kesihatan pun dapat...Tetapi yang paling MENARIK JANUARI 2015 ni dapat DISKAUN 5% lagi kalau beli 2 botol. Siapa xsuka diskaun kan.

Kalau beli 6 botol VIVIX PERCUMA 1 botol lagi.

Jom kita tengok antara manfaat VIVIX:
Jom cuba atau hadiahkan pada yang tersayang. Kalau mahu suami berhenti MEROKOK VIVIXla paling sesuai in shaa Allah. Wat suprise kat depa.

Jom tengok lagi testimoni Vivix

2>>>ALFAFA



Alfafa produk bukan lagi rahsia. Memang fofular sebagai MILKBOOSTER buat ibu2 yang menyusukan anak.

Paling best ia meneutralkan badan yang berasid@bertoksin yang menyebabkan kita sering keletihan.
Fungsinya sebagai agen DETOKS membantu menyingkan bahan xperlu @ lemak bagi mereka yang ingin KURUS.

Ia juga sebagai alternatif bagi mereka yang mengalami KEPUTIHAN dan ehem2 ia bertindak sebagai kacip fatimah tau.

Ia boleh didapati dalam botol 700biji dan 330biji.

Apa promo bulan ni?

Anda beli 6 botol ALFAFA PERCUMA 1 botol ALFAFA &

beli 2 botol ALFAFA DISKAUN 5%.
Menarik bukan?
Lagipun harganya adalah mampu milik. Xrugi kalau anda cuba, kerana saya sudah merasai kesannya dengan izin Allah , alhamdulillah ;-)



3>> VITALEA for children

Kalau anda mementingkan sistem pertahanan badan anak anda di luar dengan memberikan Vitamin C, apakata kali ini anda tambah Vitalea for chidren pulak. 

Ia adalah multivitamin lengkap untuk anak2 anda bagi memenuhi perkembangan dan pertumbuhan mereka.



Ini bukanlah produk baru cuma ia diformulasikan semula.
Dan kualiti pasti bertambah mengikut keperluan anak2 kita.

Bulan ini kalau anada beli 3 botol PERCUMA 1 botol. Murah hati betul SHAKLEE skang, macam2 offer depa bagikan. Ok nant saya share info Vitalea lebih detail untuk next entri, in shaa Allah.

Jika berminat boleh sms/ whatsApp saya di 0173737174 Noorhayati ;-)