Tuesday, 30 September 2014

Kolagen Shaklee pudarkan JERAGAT



Alhamdulillah akhirnya punya kekuatan untuk share testimoni sendiri. Sempena tinggal 5 jam lagi Promo Kolagen Beli 6 PERCUMA 1.

LAST DAY UOLLS PROMO KOLAGEN SHAKLEE!!

BUY 6 FREE 1.

 Pada mereka yang mementingkan penampilan dan Kesihatan kulit memang patut cuba ni..baru sekotak hasil da berbaloi. Kajian Shaklee menunjukkan kesan akan nampak dalam 8 minggu bersamaan 4 kotak Kolagen Shaklee. Ini hasil penggunaan kotak pertama :-)




Kolagen ni bukan boleh dimakan sahaja tapi kita boleh buat masker. Campur kolagen dengan toner muka dan boleh juga join venture dengan produk lain.

Kolagen + Vivix

Kolagen + Vit. C

Kolagen + Vit. E

Kolagen + ESP

kolagen + Alfafa

Hasilnya memang best, kulit rasa tegang, licin & glowing gitu.

 APA lagi yang best?

KULIT MAKIN CERAH & TIDAK BERMINYAK

Baru2 ni saya sempat jugak cuba masker kolagen + Vitamin C.


Lepas cuci tu rasa kulit muka tegang je..double kolagen tau..sebab vitamin C juga menggalakkan penghasilan kolagen.

Kolagen Shaklee berat molekulnya 1000Dalton je tu menjadikan ia mudah diserap sebab Berat molekul unggul tu.
Xperlu berat molekul yg besar untuk lebih penyerapan kononnya. Last skali jadi bahan buangan je..hihihi


Anda nak cuba?

Boleh SMS/wasap saya 0173737174

Noorhayati Abdul Rahim

Jom grab sebelum promosinya berakhir.

Beli Kolagen 6 PERCUMA 1.

Jom mommies.







LECITHIN bukan sekadar KURUS!!

Lecithin adalah lemak yang penting dalam sel-sel badan. Ia boleh didapati dalam banyak makanan, termasuk kacang soya dan kuning telur. Lecithin diambil sebagai ubat dan juga digunakan dalam pembuatan ubat-ubatan.

Lecithin digunakan untuk merawat gangguan ingatan seperti demensia dan penyakit Alzheimer. Ia juga digunakan untuk merawat penyakit pundi hempedu, penyakit hati, beberapa jenis kemurungan, kolesterol tinggi, kebimbangan, dan penyakit kulit yang dipanggil ekzema.


LECITHIN MENINGKATKAN MEMORI/ INGATAN
========================================
Bagaimana ia berfungsi?

Choline dalam lecithin membantu mengaktifkan asetilkolina iaitu bahan (neurotransmitter) yang menghantar impuls saraf. Ia menjadikan mesej disampaikan ke otak dengan efektif secara tak langsung meningkatkan daya ingatan.

Sumber: Acetylcholine

Sesuai diamalkan oleh kanak-kanak bagi meningkatkan ingatan mereka di dalam kelas juga secara tak langsung meningkatkan daya fokus mereka.


LECITHIN sebagai PENGEMULSI LEMAK
================================

Sekaligus Lecithin mencegah OBESITI & PENYAKIT KARDIOVASKULAR seperti darah tinggi .
Ia juga mampu menyerap Vitamin larut lemak A, D, E & K yang akan digunakan badan.
Ia melindungi HATI dengan menghalang enapan lemak di hati, sirosis hati & hati berlemak.
Sifatnya sebagai pemecah lemak & kolestrol memberikan kesan PELANGSINGAN yang seimbang.

LECITHIN menCANTIKkan OTOT & KULIT
==================================

Ia membantu membentuk membran sel, melembabkan dan menghaluskan kulit untuk kulit yang cantik, mengaktifkan metabolisma sel dan melambatkan penuaan.


LECITHIN memPERBAIKI ALERGI
============================


Ia menghalang platelet darah dari mengaktifkan tisu gegelung di dalam salur darah, seterusnya mempertingkatkan alergi seperti penyakit kulit-dermatitis, demam alergi.

Choline dalam Lecithin juga membekalkan nutrisi kepada lapisan mukus yang sihat di kawasan usus. 

LECITHIN menghalang BATU KARANG
==============================
90% dari batu karang terjadi dari kolestrol, lecithin mengemulsi kolestrol berlebihan untuk menyekat kejadian batu karang.

LECITHIN memPERBAIKI PROSTAT LELAKI
====================================
Kajian membuktikan masalah prostat dan urethra lelaki dapat diperbaiki dengan pengambilan kuantiti Lecithin yang banyak.

LECITHIN meringankan SEMBELIT
============================
Lecithin adalah pelembut najis yang berkesan, ianya melembabkan usus dan meleraikan toksin di dalam usus.
Berminat? Boleh sms/wasap di 0173737174 Noorhayati .
Pengedar Shaklee Anda.

Monday, 29 September 2014

10 sebab anak perlu MEALSHAKES


Kenapa nutrisi penting di awal perkembangan si kecil?

>> Ia perlu untuk perkembangan optimum dari segi fizikal, mental, intelek, sosial & aspek emosi

>>Mencegah daripada penyakit kronik

Nutrisi yang TIDAK CUKUP menyebabkan

>>Pertumbuhan terbantut

>>Terdedah kepada Allergi

>> Anaemia

>>Obesiti

 Kenapa Mealshakes?

Ia SEDAP, PENUH NUTRISI & MUDAH DISEDIAKAN



1- KARBOHIDRAT

 Glisemik Indeks Rendah bagi mengekalkan TENAGA sepanjang hari. Sekiranya makanan punya GI yang tinggi si kecil akan jadi hyperaktif, cepat penat & mengantuk menjadikan mereka kurang fokus


2- PROTEIN

Iadengan 9 asid amino perlu yang tidak mampu dihasilkan badan. Asid amino ini penting untuk pertumbuhan  & pembaikpulih tisu badan. Ia umpama permainan LEGO, apabila kurang 1 blok maka tidak lengkapla binaan itu. Begitu juga nutrisi untuk si kecil kita.

3- VITAMIN A, C, E  



 Sebagai antioksidan- ia mengekalkan Kesihatan kulit & membaiki sel-sel badan. Sesuai untuk mereka yang mengalami allergik , ekzema dan masalah paru-paru.

4- DIETARY FIBER

Membantu penghadaman & mengelakkan SEMBELIT.

5- VITAMIN B

Meningkatkan fokus, perhatian & memelihara Kesihatan sistem saraf.

6-SODIUM & MAGNESIUM

Ia membantu dalam memberikan keseimbangan cecair badan sekaligus mengelakkan rasa letih dan dapat lebih fokus.

7- VITAMIN C

Baik untuk Kesihatan gusi, Gigi & kulit serta dalam menentang infeksi kuman.

8- VITAMIN A

Terbaik untuk Kesihatan mata si kecil anda.

9- KALSIUM & VITAMIN D

Penting untuk Kesihatan & perkembangan tulang.

10- IRON & B12

Diperlukan dalam pembinaan sel-sel darah merah yang sihat.


Mealshakes adalah makanan pelengkap nutrisi si kecil anda. Pengambilannya adalah 3 sudu besar sehari bersama 3 serving. Istimewanya bulan no ada PROMO BELI MEALSHAKES 3 PERCUMA 1 & setiap 10% daripada pembelian Shaklee akan salurkan kepada insan yang memerlukan.

Jom dapatkan MEALSHAKES sementara stock masih ada. SMS/ wasap 0173737174 Noorhayati Abdul Rahim.




































































































Sunday, 28 September 2014

Potty Training



Sambil2 baring nak tido dapat idea nak cite pasal Potty training. Saya akan target anak masuk 2 tahun untuk latih dia supaya buang air @ poo di tandas. Semua bergantung pada mamanya malas ke rajin..hihihi..Anak 1st 2thn lbh ckit jugak baru latih. Yang 2nd ni bru masuk 2tahun 8.9.14 bru ni., patut da mula latih,hihihi. Tapi disebabkan kebiasaan (baru 2x pun) anak2 syurga ni masuk 2 tahun, mamanya beranak kecil maka kadar kefokusan sgt kurang & hampir xde sbb si kecil lebih memerlukan. Chewahh alasan tu uolls hihihi.

Ok camna nak mula? Ini mak saya ajar. Atur dia ke tandas 1-2 jam sekali. Tu sy ckp xblh fokus, sbb bila da wat keje lain terlajak Anak da buang air dlm pampers. Tapi xpe bila ingat terus p atur dalam tandas. Memang penat kalu buat betul2 tapi sangat berbaloi2. Lama kelamaan Anak akan terbiasa dan xkan buang dalam pampers lagi & pada tahap menakjubkan dia akan bagitau kita bile nk buang air. Ha masa tu baru tau nikmat hasil penat tadi .

Ok biasa bila da terlajak masa hasil kelekaan tadi, anak buang air sekali je. Maknanya pampers pn basah sikit, tp xkan nak pakai semulakan kalu da bukak. Kalu buang rasa membazir sgt. Jadi apa saya buat? Saya gunakan cloth diapers yang jimat berganda2 xpayah buang tp recycle basuh semula. Ini hanya buat ibu yang rajin dan xsuka pembaziran. Kenapa? Hahaha dah tentulah kene basuh.


Ni post saya di fb masa dlm pantang Anak 2nd. Memang jimat ,beli pampers untuk pkai time kuar umah je. Sehelai CD (cloth diapers) ni blh share 2 beradik sebab dia ada butang untuk adjust saiz pinggang Anak dan ketinggian punggung anak. Ha kan jimat bila guna CD ni mse potty training.

Saya cara pakai CD ni..gambar kurang clear sbb xsure kat mne simpan gambar original hihihi.

Ha model ni masa baby 1st says 4-5 bulan camtu. Ui masa tu seronok sgt pakaikan Anak CD tahun 2011 sbb ada macam2 corak ..comel xpakai seluar pun xpe. Kalu mommies teringin nak pakaikan CD ni kat anak boleh dapatkan di fb @Azatykids Azaty. Ada beberapa corak & yang plain pn ada. Paling best dapat FREE wetbag waterproof lagi .

Selamat mencuba mommies..moga dikurniakan kesabaran yang banyak..in shaa Allah














Saturday, 27 September 2014

Vitamin C Shaklee kurangkan RESDUNG

Alhamdulillah minggu lepas saya berjumpa customer yg nk order set kulit VITAMIN E & GLA COMPLEX. Kebetulan sebulan lalu beliau ada amik Vitamin C & Alfafa untuk resdung.

Disebabkan hand phone rosak saya memang xde nombor fon beliau & xwat follow up . Masa COD tu saya tanyalah camna Resdung dia. Beliau ckp sama je masih selsema.

Jadi saya cadangkan dia ambil 2 tab Vitamin C sehari. Sebelum ni 1 biji je . 1 tab ada 500mg Vitamin C, kalau ambil 2 tab bersamaan 1000mg. Bagi penyerapan yang optimum, setiap tablet Vitamin C tu patah 2 & makan 4x sehari. Kira sekali telan bersamaan 250mg.

Selepas seminggu saya pun follow up. Alhamdulillah inilah hasilnya.





Inilah sebabnya saya suka biz Shaklee. Saya seronok ble dapat feedback positif, saya suka bile org lain turut dapat manfaat daripada Shaklee. Saya akan terus berkongsi dan membantu dengan izinNya. In shaa Allah.

Vitamin C Shaklee turut menggalakkan penghasilan kolagen. Sesuai buat mereka yang inginkan kulit cantik berseri.

 Ditambah pula Vitamin C memang penting dalam meningkatkan sistem imun/ pertahanan badan kita. Vitamin Shaklee memang terbaik diamalkan individu normal & wanita hamil.



Jom dapatkan Vitamin C Shaklee.

Sebotol ada 180biji tahan untuk 6 bulan. Memang berbaloi- baloi uolls :-)




Friday, 26 September 2014

Tip mudah bangun TAHAJJUD



Tip ni saya baru sahaja praktis. Saya memang liat nak bgn tgh malam..liat sgt. Bukan xsedar,pasti sedar kalu nak bangun. Tapi mata ni jeling je kat jam tu, pastu tutup balik mata. Bile bangun pagi, frustnyer rasa, tapi sendiri salahlakan..huhuhu
Kalu alarm hand phone toksah kate tiap jam kunci, yalah konon nak bangun sangat. Bile alarm bunyi sy wat xtau je, kdg sy xingat pn apa motif saya perlu bangun kul3-4pagi. Sekali Allah bg jaga tp tutup blik mata memang selamatla ke Subuh. Tak baikkan, mintak Allah kejut tapi bile da terjaga tutup semula mata.

Dulu ada terbaca ke kwn bgtau, nk bgn solat mlm tepuk bantal ikut nilai kul bape kita nak bangun. Contoh nak bgn pukul 3, tepuk bantal 3x sambil DOA "Ya Allah kejutkan aku pukul 3". Tapi kalau Allah da kejut tutup mata balik memang xberjaya..huhuhu

Ok baru2 saya dapat idea cmna nk kejut diri sdiri yg mamai & tutup mata blik pas terjaga. Kadang saya xingat Pn kenapa kene bangun, mamaikan. Kat hand phone kita kan ada tempat rekod suara. Saya pn rekod suara saya sambil seru nama sendiri. "Yati bangun tahajjud ...Yati banguuun".. Alhamdulillah saya gunakan suara saya ni sebagai alarm. Dan ia memang menjadi. Cubala anda semua. Amalan Tahajjud amalan murah rezeki tau :-)









Wednesday, 24 September 2014

Membeli sambil Menderma



Berita baik untuk pengguna-pengguna Shaklee di luar sana. Promosi Mealshakes Buy 3 FREE 1 akan berlangsung sehingga Oktober. Ia bukan hanya dapat membantu meningkatkan kualiti kesihatan ahli keluarga dan anak anda, tetapi juga anda diberi peluang menderma 10% daripada pembelian tersebut. 
2000 keluarga akan dibantu daripada pembelian anda. Alhamdulillah 2 perkara kita dapat. Kesihatan & kebaikan menderma. Semoga amalan kita diterimaNya..in shaa Allah.

Masa Terbaik Suplimen Menyerap


Selamat malam buat ibu2 gojes. Saya baru lepas minum Kolagen Shaklee. Kenapa saya minum sebelum tidur. Saya memang biasa tido lewat dan saya mmg pilih untuk minum kolagen sebelum tidur.
Merujuk kepada buku nutrisi Shaklee yang khas untuk pengedarnya sahaja, masa terbaik untuk  suplimen (nutrien) diserap adalah pada waktu pagi. Waktu terbaik suplement bekerja (repair) adalah pada waktu malam/sebelum tidur . Jadi masa saya tidur kolagen bantula repair apa2 yang patut, kulit yg berkedut dia tolong tongkat, yang kusam diceriakan & yang paling best kulit yang gelap pn nampak bertambah cerah. Itu cerita saya dan kolagen Shaklee. Nak tau info lanjut kolagen klik di sini.


Manakala, pagi2 bangun je tidur, sebelum mandi saya terus terjah peti ais untuk telan sesudu Vivix dulu. Vivix memang mudah menyerap, saya telan camtu je tanpa air. Vivix ni the best product ever, memang untuk kulit, dalaman dan memperbaiki masalah kesihatan kita hingga ke peringkat DNA lagi. Dan yang paling best kesan2 pengambilannya turut disedari suami, kalu nak tau kene tanya suami masing-masingla, hihihi. Belum cuba belum tau okay. Melabur untuk encik suami apa salahnya, kulit makin cantik & dalaman pun makin mantop. Kesihatan kene dulukan sebelum sakit, da sakit baru nak cari solution bukannya tak membantu tapi mungkin mengambil masa lah kan. Macam orang amik insuran medical cardla, belum sakit baru boleh amik & kalu da sakit baru amik, sakit dah kita alami tu mc xcover..ha gitu. Samala konsep amik suplemen klalu da sakit kene amik ubat doctorla yang kebaynyakannnya adalah dadah. Berbalik kepada Vivix ni, selain antioksida (awet muda) ia juga antikanser, jadi 'prevention is better than cure". in shaa Allah.

Selesai solat subuh, sebelum en.suami p kerja (saya masih cuti bersalin) dan anak ke tadika saya bancuhkan dulu ESP & Performance Drink untuk suami. Satu Shaker kami kongsi dua, mengeratkan hubungan suami isteri gitu, sharing is caring. Memang wajib minum sebelum saya mulakan sesi pertama mengepam.

Pastu saya bancuh susu untuk anak sulung supaya lebih fokus  & bertenaga di tadika saya tambah Mealshakes memang yummy anak saya pn suka. Jadi kebanyakan suplimen ni saya amalkan pada waktu pagi.

Selepas sarapan tidak dilupa Vitamin C dan Vitamin B. Tengahari milkbooster saya Alfafa Complex & Omega. Sebelum tidur dalam 2 jam sebelum telan kolagen saya telan Ostematrix dulu. Ostematrik ni memang membantu tidur lena & menghilangkan sakit2 pinggang dan badan selepas bersalin dan juga sangat lawas masa membuang. Yang pernah sahaja merasai nikmatnya.
Sekiranya anda berminat boleh wassap saya di 0173737174 @ pm di fb Yatty Abdul Rahim.






Tuesday, 23 September 2014

Pemeriksaan Kesihatan PERCUMA


BERITA BAIK buat orang Johor dan Melaka. Anda TIDAK perlu menjadi ahli Shaklee untuk hadir ke Health Talk Shaklee ini. Apa yang paling best PEMERIKSAAN KESIHATAN PERCUMA buat semua warga Johor dan Melaka (boleh refer tarikh dan masa tertera) daripada Nutritionist Shaklee sendiri.

Boleh bawak mak dan ayah, keluarga juga kawan-kawan.

 "PEMERIKSAAN KESIHATAN PERCUMA" eksklusif untuk semua warga Melaka dan Johor.

Pemeriksaan termasuklah:

  • Blood Pressure Test
  • Body Mass Index (BMI)
  • Body Fat %
  • Body Age
  • Resting Metabolisme
  • Visceral Fat Analysis
  • Subcutaneous Fat Analysis
  • Skeletal Muscle Analysis

PERCUMA ya, jadi pastikan anda menghadirkan diri... Terbuka kepada semua.

----> Warga Melaka
======================
DATE : 27 SEPT 2014
TIME :
>> 12 - 2 PM ( FREE HEALTH CHECK)
>> 3 - 4.30 ( HEALTH TALK)
VENUE : BAYVIEW HOTEL, MELAKA
=======================

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya 0173737174 Noorhayati Abdul Rahim @pm di fb saya Yatty Abdul Rahim.

Sunday, 21 September 2014

Indahnya Dhuha


Saya kongsikan dari page Indahnya Ramadhan

::: 6 KEUTAMAAN SHOLAT DHUHA :::


Hadits Rasulullah Muhammad saw yang menceritakan tentang keutamaan shalat Dhuha, di antaranya:

1. Sedekah bagi seluruh persendian tubuh manusia

Dari Abu Dzar al-Ghifari ra, ia berkata bahwa Nabi Muahammad saw bersabda:

“Di setiap sendiri seorang dari kamu terdapat sedekah, setiap tasbih (ucapan subhanallah) adalah sedekah, setiap tahmid (ucapan alhamdulillah) adalah sedekah, setiap tahlil (ucapan lailahaillallah) adalah sedekah, setiap takbir adalah sedekah, menyuruh kepada kebaikan adalah sedekah, mencegah dari kemungkaran adalah sedekah. Dan dua rakaat Dhuha diberi pahala” (HR Muslim).

2. Ghanimah (keuntungan) yang besar

Dari Abdullah bin `Amr bin `Ash radhiyallahu `anhuma, ia berkata:

Rasulullah saw mengirim sebuah pasukan perang.
Nabi saw berkata: “Perolehlah keuntungan (ghanimah) dan cepatlah kembali!”.

Mereka akhirnya saling berbicara tentang dekatnya tujuan (tempat) perang dan banyaknya ghanimah (keuntungan) yang akan diperoleh dan cepat kembali (karena dekat jaraknya).

Lalu Rasulullah saw berkata; “Maukah kalian aku tunjukkan kepada tujuan paling dekat dari mereka (musuh yang akan diperangi), paling banyak ghanimah (keuntungan) nya dan cepat kembalinya?”

Mereka menjawab; “Ya!

Rasul saw berkata lagi:
“Barangsiapa yang berwudhu’, kemudian masuk ke dalam masjid untuk melakukan shalat Dhuha, dia lah yang paling dekat tujuanannya (tempat perangnya), lebih banyak ghanimahnya dan lebih cepat kembalinya.” (Shahih al-Targhib: 666)

3. Sebuah rumah di syurga

Bagi yang rajin mengerjakan shalat Dhuha, maka ia akan dibangunkan sebuah rumah di dalam surga. Hal ini dijelaskan dalam sebuah hadits Nabi Muahammad saw:

“Barangsiapa yang shalat Dhuha sebanyak empat rakaat dan empat rakaat sebelumnya, maka ia akan dibangunkan sebuah rumah di surga.” (Shahih al-Jami`: 634)

4. Memperoleh ganjaran di kemudian hari

Dari Abu Darda’ ra, ia berkata bahwa Rasulullah saw berkata:

Allah ta`ala berkata: “Wahai anak Adam, shalatlah untuk-Ku empat rakaat dari awal hari, maka Aku akan mencukupi kebutuhanmu (ganjaran) pada kemudian harinya” (Shahih al-Jami: 4339).

Dalam sebuah riwayat juga disebutkan: “Innallaa `azza wa jalla yaqulu: Yabna adama akfnini awwala al-nahar bi’arba`i raka`at ukfika bihinna akhira yaumika”

(Sesungguhnya Allah `Azza Wa Jalla berkata: “Wahai anak Adam, cukuplah bagi-Ku empat rakaat di awal hari, maka aku akan mencukupimu di kemudian harimu”).

5. Pahala Umrah

Dari Abu Umamah ra bahwa Rasulullah saw bersabda:

“Barang siapa yang keluar dari rumahnya dalam keadaan bersuci untuk melaksanakan shalat wajib, maka pahalanya seperti seorang yang melaksanakan haji. Barang siapa yang keluar untuk melaksanakan shalat Dhuha, maka pahalanya seperti orang yang melaksanakan `umrah…” (Shahih al-Targhib: 673).

Dalam sebuah hadits yang lain disebutkan bahwa Nabi saw bersabda:

“Barang siapa yang mengerjakan shalat fajar (shubuh) berjamaah, kemudian ia (setelah usai) duduk mengingat Allah hingga terbit matahari, lalu ia shalat dua rakaat (Dhuha), ia mendapatkan pahala seperti pahala haji dan umrah; sempurna, sempurna, sempurna..” (Shahih al-Jami`: 6346).

6. Ampunan Dosa

“Siapa pun yang melaksanakan shalat dhuha dengan langgeng, akan diampuni dosanya oleh Allah, sekalipun dosa itu sebanyak buih di lautan.” (HR Tirmidzi)

Subhanallah banyaknya manfaat yang Allah bagi. Jom kite rebut peluang ini. Moga Allah bagi kekuatan untuk kita istiqamah, in shaa Allah.

13 Tips Penyusuan Susu Ibu

Di sini saya kongsikan beberapa tips penyusuan yang disampaikan oleh penceramah semasa sambutan Minggu Penyusuan yang berlangsung 12 September lalu dan saya tambah sedikit daripada pengalaman sendiri.



1- MENYUSU DENGAN KERAP
Semakin kerap bayi disusukan, semakin kerap kilang susu menghasilkan susu. Selalu dengar tak, ibu2 cakap susu saya sikitla bayi xkenyang di awal2 kelahiran. Si ibu pun terus topup dengan susu formula. Biasa susu formula diberi dalam 2 Oz. 1 Oz bersamaan dengan 28ml. Bayi di hari2 pertama memerlukan susu kurang daripada 10ml. Bila ditopup dengan susu yang 'overload', bayi kekenyangan dan akan tidur je. Seperti kitala, bila perut kenyang mata nak tutup jekan. Lebih malang lagi, ibu seronok tgk bayi tidur lama dan tidak dikejutkan. Bila bayi dibiarkan tidur lama, ibu kurang susukan bayi jadi kekerapannya berkurangan mengakibatkan kilang susu pun dibagitahu jangan hasilkan susu banyak kurang permintaan. Memang bayi kerap minum kalau minum susu ibu. Kenapa? Bukan sebab susu tak cukup tetapi susu ibu memang cepat dihadam mudah diserap usus sebab bayi cepat lapar semula. Even air masak pun jangan diberi selain kerana kebersihannya, air masak juga sebabkan bayi cepat kenyang walhal air tu langsung tiada nutrien buat bayi. Selepas 6 bulan dah makan, bolehla dan sistem pertahanan pun da makin stabil.

2- MINUM AIR YANG CUKUP
 Badan ibu memerlukan cecair untuk menghasilkan susu! Pastikan botol berisi air sentiasa berada berdekatan dengan kita sebagai peringatan dan senang dilihat. Lagipun setiap kali selepas menyusukan anak ibu pasti rasa dahaga kan. Jika ibu memilih untuk minum minuman berkafein yang bertindak sebagai diuretik, ibu perlu meningkatkan pengambilan air yang lebih! Bila kandungan air badan mencukupi bukan sahaja proses penyusuan berjalan lancar tapi proses badan turut berada di tahap optimum. Bukankah 70% daripada badan kita terdiri daripada cecair. Kalau badan kering kita sendiri rasa tidak selesa, keletihan dan lesu.

3- PEMAKANAN YANG SIHAT
Diet yang kaya dengan sayur-sayuran, buah-buahan, protein dan bijirin penuh adalah sesuai untuk kita semua. Antara makanan yang terbaik untuk membantu secara semulajadi meningkatkan bekalan susu termasuk: bayam, badam, oat, ubi keledek, lobak merah, hummus, betik, asparagus, beras perang, aprikot, quinoa, dan biji rami. Keadaan ibu berkerjaya sekarang menjadikan ibu sibuk dan xsempat menitikberatkan makanan sihat, pengambilan suplimen adalah satu alternatif. Tapi perlu diingat suplimen membantu ibu lebih cergas bertenaga agar proses penyusuan berjalan lancar dan bukanla untuk ibu letakkan sepenuh kepercayaan ia meningkatkan penghasilan tanpa ibu2 memenuhi kekerapan menyusukan bayi ataupun mengepam susu.

4- REHAT-
Ini adalah lebih mudah diperkatakan daripada melakukannya, terutamanya jika anda seorang ibu bekerja atau mempunyai anak-anak lain. Ia kadang-kadang menjengkelkan untuk mendapatkan nasihat untuk "tidur apabila bayi tidur" kerana ramai di antara kita tidak mempunyai pilihan itu. Walau bagaimanapun, menyelinap dalam tidur di mana-mana dan bila-bila masa anda boleh. Biar rumah kelihatan kotor sedikit dan pergi ke depan dan memberitahu ahli keluarga anda ingin berehat seberapa banyak yang boleh. Jangan takut untuk meminta bantuan!

5- JANGAN STRESS-RELAKS
Teringat saya apa yang diceritakan penceramah aritu, ada satu keadaan susu beliau merundum tanpa sebab yang diketahui dan beliau sangat stress. Hari itu beliau ambil cuti, anak dihantar ke rumah pengasuh. Beliau menghabiskan cutinya dengan menonton wayang, lepak-lepak makan di Kenny Roger's, kiranya memang berjimba betullah. Balik tu beliau susukan anak, dan beliau kata susunya kembali normal sampai bengkak susu, beliau sangat seronok.
Daripada pengalaman beliau ini, beliau cadangkan ibu-ibu yang mengalami susu merundum cubalah ambil cuti dan duduk di rumah susukan anak. Beliau pernah bercuti seminggu untuk susukan anak beliau dan alhamdulillah seminggu selepas itu susunya kembali normal, alhamdulillah.

6- PENYUSUAN EKSKLUSIF
Penyusuan eksklusif bermaksud memberi anak minum susu ibu semata-semata tanpa topup susu formula, makanan  dan air masak sekalipun. Penyusuan eksklusif biasanya selama 6 bulan sebelum anak diberikan makanan pejal. Bila dah topup susu formula memang sukar nak dapatkan penyusuan eksklusif ini. Lebih-lebih kalau anak da selesa minum dengan botol susu masuk laju jer berbanding direct feeding bayi perlu bekerja keras untuk minum sendiri.

7- KATAKAN TIDAK PADA PLASTIK
Saya perasan masa di hospital semasa saya bekalkan susu ibu untuk anak saya yang warded, nurse akan bagi susu kita guna botol tetapi hujungnya bukan puting, tetapi sudu. Kenapa begitu? Kerana mahu mengelakkan bayi keliru puting. Kalau bayi dah terbiasa dengan puting botol susu dikhuatiri dia lebih selesa minum guna botol daripada disusukan ibunya. Tapi keadaan pengasuh masa kini yang kadang kala menjaga 3-4 orang kanak-kanak dalam satu masa tidak memungkinkan mereka nak menguruskan anak kita seorang dengan memberi susu menggunakan sudu. Sebagai ibu kita mudahkan pengasuh supaya dia pun gembira menjaga anak-anak kita. Sebagai ibu kalau boleh setengan jam sebelum sampai ke rumah pengasuh kita bagitahu pengasuh jangan bagi anak minum dulu. Bila kita tiba terus ambil anak kita dan susukan. Itu cara yang dicadangkan pakar laktasi Hospital Melaka masa saya pergi Kursus Meneman dulu. Beliau ditanya bagi memudahkan pengasuh terpaksa juga guna puting botol susu, dan itulah yang ibu boleh buat sebaik mengambil anak di rumah pengasuh.

8- BEZAKAN MENYUSU DAN MENGEMPENG
Pernah tak terjadi di mana kita susukan bayi kemain lama, bila dah tertidur kita letak atas tilam dia terjaga dan nak menyusu lagi. Kata penceramah itu mengempeng, bayi tak minum tapi hanya parking mulut dia je. Kalau dia minum pasti rahang/ pipinya bergerak. Jadi bagaimana cara mengatasinya? Guna PENDUKUNG (BABY CARRIER) walaupun di rumah. Tapi mesti mahir pakai pendukung dulu, dah mahir barulah praktis dengan bayi lagi. Saya pun xmahir guna pendukung bayi sambil menyusukan anak. Kalau nak susukan mesti keluarkan bayi dulu. Bila kita mahir, kata penceramah kita boleh buat apa saja kita mahu, memasak, menjahit dan sebagainya. Bayi cuma mahu rasa selamat, bila bersentuhan dengan ibunya, bayi akan sentiasa rasa aman.

9- POSISI PENYUSUAN YANG SELESA
Lebih selesa letakkan sandar di belakang memang selesa (menyandar). Gambar kredit dari Breastfeeding Support Initiative.


 10- LEKAPAN MULUT BAYI YANG BETUL
Tanda pelekapan yang betul, lebih bahagian areola masuk ke dalam mulut bayi. Gambar boleh rujuk di sini.

11- LIHAT BAYI BUKAN JAM
Ada sesetengah ibu sambil menyusukan bayi suka tengok jam berapa lama mereka susukan bayi. Masa menyusukan bukan keutamaan tapi tengok keadaan bayi. Jika diberikan susu formula kita xtau susu itu cukup atau sebaliknya buat anak kita. Tetapi dengan memberi susu ibu, bayi akan dengan sendiri berhenti apabila dia kenyang dan xperlu ibu setkan masa berapa lama nak susukan bayi anda.

12-POWER PUMPING
Merupakan teknik mengepam yg boleh membantu meningkatkan penghasilan susu. Ia melibatkan teknik dan setup mengepam yg biasa tapi dlm cara yg lebih unik. Ideanya adalah utk meniru bayi menyusu secara tidak langsungmeningkatkan bekalan susu ibu.

Kaedahnya?

Untuk Single pump / hand expression – pam sebelah kanan 10 minit, kemudian kiri 10 minit, tukar semula ke kanan 10 minit dan seterusnya, setiap 10 minit berterusan selama sejam.

Untuk Double Pump – Pam kedua-dua belah serentak selama 10 minit, rehat 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat 10 minit dan seterusnya selama 1 jam.

Disarankan buat power pumping ni sekali sehari, seelok-eloknyanya waktu malam ke subuh, pengeluaran hormon lebih tinggi pada tinggi waktu ni.
Baca lebih detail di sini.

13- ADA MASALAH DAPATKAN BANTUAN
Terlalu banyak agensi atau komuniti yang membantu ibu-ibu yang ingin menyusukan anak sepenuhnya. Seperti Kelab Susu Ibu Melaka, berjumpa secara terus Pakar Laktasi Hospital dan bertanya dengan ibu-ibu yang berpengalaman. Adanya ibu-ibu yang dimurahkan rezeki ingin mendermakan susu mereka kepada anak-anak yang ibu mereka tidak mampu menyusukan secara terus kerana masalah-masalah tertentu.

Ini ringkasan yang saya dapatkan daripada Facebook Kelab Susu Ibu Melaka. Selamat mencuba mommies.


Saturday, 20 September 2014

Jangan SKIP sesi PAGI!!


Yeah itu yang saya praktis sejak anak kedua. Sesi pagi adalah sesi yang paling penting bagi saya. Sesi pumping pertama saya mesti bermula sebelum anak saya bangun tidur. Kalau saya terjaga lewat sikit dan anak dah panggil untuk minum saya mesti frust, kih3. Tapi mood rajin bukan datang hari2, ada masa da buat keje lain da mulakan sesi mengepam lambat sikit. Macam hadis ni cakap:


Allah da suh cari rezeki pagi-pagi sebab masa tu ada keberkatan & kejayaan kan. Sewaktu kita tidur, badan sedang 'repair' dan kilang susu memang sedang 'aktif'. Anak saya pula malam bangun 1-2x jer, jadi rezeki Afif nak dapat susu meriah pagi2. 

Tapi ada caranya, saya bile da rasa anak xselesa cam nak bangun, cepat2 saya amik pam untuk buat sesi pertama. Botol susu bersih memang da siap2 kat sebelah saya, tinggal nak pasang shield pada botol je. Lepas mengutip hasilnya, besenya saya wat double pumping. Setel saya amik anak untuk disusukan plak dan sambung pam untuk single shield plak.

Ramai ibu-ibu beranggapan bila kita da kosongkan semua susu tu, anak nak minum da xde susu dah nak minum. Konsep pemahaman yang salah tu. Kalau kita faham mengenai Supply VS Demand kita akan senang hati apply cam yang sy praktiskan ini. Kene ingat makin kerap kita susukan anak 'mind' akan baca yang susu perlu dihasilkan lebih lagi, 



Aritu saja2 test maksimum boleh dapat berapa sehari. 27 oz..mesti kerja keras lagi sebab masa anak 2nd dulu boleh capai 30 oz sehari. Bukan jumlah amaun sehari saya nak tunjuk di sini. Tapi TARGET. Kalau kita ada target nak capai berapa isipadu susu pam sehari pasti kita akan bekerja ke arah itu. Walau apapun aktiviti seharian kita, pasti kita akan berhenti untuk pam.

Semalam saya ada baca 1 post di facebook, seorang doktor, dia cakap ada seorang ibu chinese boleh pam susu 45.5 oz untuk 1 sesi sahaja. Subhanallah banyaknya susu dia, mest kita ibu2 jeles nak jadi macam dia, betul x? Tapi cerita di sebaliknya kita xtahu. Kita selalu tengok ibu2 dapat susu yg banyak dan kita nak jadi macam dia. Sehari contoh kita dapat 20 oz itu semestinya rezeki anak kita banyak tu. Allah bagi berapa yang anak kita perlukan jadi xperlulah kita nak ikut2 ibu lain yang susunya meriah.

Jadi berbalik ibu chinese td, rupa2nya selain anaknya dia punya 6 lagi anak susuan. Syukur murah rezeki dia. Bayangkanlah kalau dia susukan 7 orang anak tapi susunya hanya 20 oz mcm kita, pasti kasihan anak2 diakn. 45.5 oz susu sekali pam kalau 3x pam dalam 136.5oz. Daripada 7 orang anak, seorang dapat dalam 19.5 oz. Lihat sama jelah dengan kita. Apa yang perlu kita buat penuhi SUPPLY VS DEMAND tu. Banyak kita bagi, banyakla kita dapat in shaa Allah.

Ada sesetengah ibu mengamalkan suplimen alhamdulillah. Tapi yg silapnya dalam mind diorang da set lepas makan ni susu banyak. Kalu susu xbanyak habes dihentamnya pengedar. Silap konsep tu suplimen ni membantu ibu lebih cergas, sihat & bertenaga. Bila badan relaks & selesa proses badan seperti penghasilan susu berjalan lancar. Walau apapun kita makan kalau minum air sekat2, mkn diet, anak tido kita tido xpam, xjadi jugak ibu. Apa2pn kene usaha jugak, kerap susukan, kerap pam masa anak tidak bersama.

Pada ibu2 yang nak cuba set penyusuan Shaklee untuk membantu menikmati momen penyusuan si kecil boleh wasap saya di 0173737174. Badan bertenaga, kulit cantik, pengaliran darah lancar, kalsium cukup. Xmola kalu nyusukan anak ibu plak macam xcukup nutrien, muka pucat, pinggang sakit & letih lesu. Jom cuba mommies.








Kecintaanku pada SHAKLEE

Assallammualaikum, lama xupdate blog ni. Idea xmai2, mau cite dari hati, xsyiokla copy paste kan.
Seminggu lepas saya join booth di Minggu Penyusuan Ibu di Alor Gajah. Tengok booth leh cam xikut tema sangat (minggu penyusuan), jual kerongsang ada, makanan ringan, baju kanak2 oklah tu.

Tetiba terjumpa seorg nurse kk yg bese sy jupe mase anak 1st & 2nd. Jadi kite bertegur sapalah sebagai menghormati & menghargai bantuan beliau. Tup2..akak ni ajak jupe lepas program, okay i on jer.

Seronok join program cmni, ilmu yang ada boleh 'refresh' & topup lagi dengan ilmu baru. Kefanatikan sy pada dunia penyusuan menjadikan saya suka berada dalam program seperti ini. Eksaited , hepi semua ada. Ditemani suami dan 2 hero comel saya. Disebabkan penyusuanla saya terjebak dengan Shaklee. Seronok kongsi pengalaman dan ilmu dengan kengkawan yg majoritinya bf mom jugak.

Selesai program saya dihampiri akk nurse td. Rupa2nya beliau nak ajak saya join biz MLM yg dia da join. Siap tanya income bulanan saya dalam Shaklee & paling xsesuai dicadangkan supaya semua ahli Shaklee dlm grup saya "Empayar Shaklee Azaty" turut diajak join sama bisnes beliau. Hoohoho xbaik tau, klu saya dapat leader cmtu confirm saya tidak yakin, mudah bertukar angin. Saya menolak baik ajakan akk tersebut walaupun beliau mengharapkan pertemuan lain di luar.

Kenapa beliau aim saya??
Sudah tentulah sebab beliau nampak komitmen saya dengan Shaklee.

Komitmen yg tinggi boleh kayakan org atas, betul ke?

Tapi TIDAK dalam Shaklee. 

"KAU BUAT KAU DAPAT, KAU USAHA LEBIH, KAU DAPAT LEBIH"

Sebab itulah saya SUKA sangat Shaklee, ia bukan Multilevel Marketing, tapi Social Marketing. Perkongsian lebih kepada kebaikan produk, bukannya sibuk mencari ahli supaya org atas boleh duduk goyang kaki.

Saya join Shaklee selepas saya menjadi pengguna Shaklee. Saya cintakan Shaklee awalnya kerana keberkesanan produknya. Bukan kerana Bonusnya yang dah tentu 4 angka. Tipula klu saya ckp saya buat biz ni bukan utk topup income sedia ada. Tetapi kecintaan itu datang dulu baru BONUS bulanan itu folo. Jadi bagaimana nak pisahkan 2 insan yang sedang bercinta. Pastila ia bkn kerja mudahkan. 

Begitulah keadaannya saya, saya suka berkongsi kebaikan produk dengan orang sekeliling. Saya dah merasa stok EBM saya penuh Deep Freezer. Saya nk jugak ibu2 di luar sana yg nekad menyusukan anak mereka merasai apa yang saya rasa. Saya seronok bila customer saya bagi feedback positif, saya hepi bila customer saya hepi. Lebih-lebih lagi saya bagi mak abah & adik beradik saya rasa jug kebaikan produk ni. Saya seronok bila emak saya, adik saya konsisten dgn Shaklee dan kualiti kesihatan semakin baik.



Awalnya saya fokus pada set Penyusuan, sedikit demi sedikit saya belajar pasal produk lain plak. Shaklee menyediakan ruang dan peluang untuk kami upgrade ilmu mengenai produk dengan mengadakan 'workshop', 'talk' dan meraikan kami. Saya di UPM dulu amik Biochem, jadi saya seronok bila saya sentiasa dapat belajar lagi. Dulu saya belajar myb untuk lulus bg segulung Ijazah tapi kali ni saya belajar sbb saya suka bila ilmu itu saya dapat sampaikan pada customer dan orang sekeliling kami. Shaklee 'brush up our self esteem'. Kami adalah pengedar berilmu bkn nak jadi doktor tp kami ada pakar nutrisi yg boleh dirujuk bkn hentam consult customer jer.

Lagipun Shaklee dah sangat stabil. Hampir 58 tahun. Kenapa saya perlu join biz yang xpasti, baru nak merangkak padahal saya sudah terjebak dalam biz yang stabil. Saya hanya perlu setia dan membantu juga ahli keluarga Shaklee sayabuntuk sama2 meningkatkan kualiti kesihatan & kualiti ekonomi keluarga, Seronokkan kalau dapat membantu orang berubah. Walaubagaimanapun perubahan terletak pada diri sendiri. Tiada siapa boleh diubah kalau mereka tak nak berubah. 

Jom join keluarga Shaklee saya  Boleh sms/wasap saya di 0173737174 (Yati)






Wednesday, 10 September 2014

Minggu Penyusuan Susu Ibu





Assallammua
& selamat malam..in shaa Allah kami akan buka booth di Dewan Masjid Ar-Rashidin, Alor Gajah, Melaka 12 September (Jumaat) ini sempena sambutan Minggu Penyusuan Susu IBU Peringkat Daerah Alor Gajah.







Seronok join majlis ilmu seperti ini. Ilmu penyusuan perlu sentiasa ditambah & diperbaharui supaya misi penyusuan eksklusif dapat berjalan lancar. Saya pertama Kali join program seperti ini pada tahun 2011 mase bru abes pantang anak sulong.







Kali ni tahun 2014 kami join lagi tapi bukan sebagai peserta tapi sebagai 'peniaga'..hihihi..

Ada tawaran HEBAT tau..Kami akan beri PERCUMA Cloth Diaper yang bernilai RM25 kepada 15 pengunjung terawal mengikut terma & syarat yang kami tetapkan.

 Antara produk yang kami tawarkan ialah

>>Breastmilk plastic bag

>>Ice pack

>>Cooler Bag

>>Nursing Cover

>>Warmer

 >>Cloth Diapers


 >>Drying Rack



 >>Bedung moden berzip


>>Barut bayi

>>Suplimen IBU hamil, pantang & menyusu.

Jom berkunjung ke booth Azatykids Love Mama.

Sebarang pertanyaan boleh hubungi saya di 0173737174.
















































































Tuesday, 9 September 2014

UPSR 2014


In shaa Allah esok semua murid tahun 6 akan menghadapi peperiksaan UPSR. Cikgu pulak yang berdebar. Didoakan kepada anak-anak didik saya moga Allah permudahkan kamu semua menjawab soalan peperiksaan dan diberi ketenangan dan ingatan yang kuat.

Bersyukur dipertemukan dengan anak2 istimewa ni. Saya mengajar di sekolah Pendidikan Khas yang mana semua muridnya mempunyai kecacatan pendengaran dan bisu. Satu pengalaman yang tak jumpa di mana-mana, Moga Allah bantu kalian setelah berusaha bersungguh. In shaa Allah ;-)


Sunday, 7 September 2014

Rahim Bengkak

Dengan izin Dr. Marlinda saya paste entry beliau mengenai Rahim Bengkak. Bila Doktor berbicara & saya mengutip sedikit ilmu yg dikongsi moga bermanfaat.

                    Photo: Kenapa Rahim Bengkak?

Ramai pula yang inbox saya tentang isu ini. So, better saya buat sedikit 'press conference'. hihi.. Untuk kita semua lebih jelas.

Ok. 

Basically,

Rahim = Uterus (terdiri dari  pangkal rahim, badan rahim dan saluran fallopian)

Kilang telur = Ovari.

Ramai pesakit saya tak pasti samada uterus atau ovari yang sebenarnya membesar, so mereka akan just kata 'rahim'. 

So, jika anda berhadapan dengan perkara ini, lebih baik dapatkan diagnosis sebenar pada doktor. Uterus atau ovari yang bengkak?

Uterine fibroid atau Ovarian cyst adalah antara salah satu masalah yang selalu diperkatakan sebagai 'rahim bengkak'.

Kajian menunjukkan bahawa 20-50% wanita mempunyai sekurang-kurangnya 1 fibroid dan kebanyakkan mereka tidak pernah tahu atau tidak di diagnosis oleh mana-mana doktor ataupun accidentally dikesan semasa melakukan scan. (Rujukan: Life extension book : Disease prevention and treatment; 2003: Page 1569). 

Dalam 99% kes uterine fibroid, ia adalah bukan jenis kanser.

Sehingga sekarang, tidak ada seorang doktor atau saintist yang pasti apakah yang menyebabkan uterine fibroid atau ovarian cycts ini berlaku. Anda tidak boleh menuding jari mengatakan rahim anda bengkak di sebabkan satu perkara sahaja. Sesuatu diet, produk atau apa-apa supplement.

Beberapa kajian jelas menunjukkan bahawa fibroid atau cyst berlaku disebabkan beberapa kombinasi faktor, di antaranya adalah kerana :

1. Hormon Estrogen  yang berlebihan.

- fibroid atau cyst adalah ketumbuhan sel yang bergantung pada estrogen. Jika hormon estrogen dan progesteron dalam badan anda tidak seimbang, anda pasti berisiko untuk mendapat penyakit ini.

Keadaan seperti ini sangat ketara dalam mereka yang mengalami masalah PCOS yang boleh menyebabkan infertility.

Penggunaan pil perancang keluarga juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan estrogen dan boleh mengaktifkan fibroid atau cycts.

2. Lambakan xenoestrogen dalam badan.

Xenoestrogen adalah 'estrogen sintetik' yang terdapat dalam persekitaran (makanan, air, kimia dari industri pertanian dan penternakan).

Dalam kata lain, ia adalah estrogen palsu dalam badan. Ia boleh merangsang atau mengganggu fungsi estrogen dalam badan.

Dari mana datangnya xenoestrogen ini?

- phthalates (bahan dlm plastic atau getah)
- racun serangga (pesticides)
- tobacco by products.

3. Obesiti.

- Lemak berlebihan dalam badan akan mengaktifkan satu sistem yang kita panggil 'Endocanabinoid system'. Sistem ini akan mengganggu fungsi-fungsi hormon yang lain dan juga boleh menyebabkan silent inflammation atau radang yang tinggi dalam badan.

Ini bukan sahaja menyebabkan ketumbuhan, malah berisiko untuk mendapat pelbagai jenis kanser.

4. Genetik

- Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit yang sama, anda juga boleh mempunyai risiko yang sama.

Apa tanda-tanda fibroid atau cyst?

Kebanyakkan wanita tidak mempunyai sebarang tanda. Tak sedar pun ia wujud dalam badan kita. Tetapi, jika ia semakin aktif atau membesar, ia boleh menunjukkan simptoms tertentu.

Antara simptoms-simptoms fibroid /cyst adalah :

- haid yang tidak teratur / berpanjangan
- sakit perut
-sakit ketika hubungan kelamin
- perut membuncit
- pendarahan abnormal

Perlukah operation?

Pada kebiasaannya, tidak memerlukan operation sekiranya ia tidak mengganggu dan tidak membesar. Tetapi Jika fibroid menyebabkan pendarahan yang berterusan, anda perlu melakukan pembedahan.

So? Macamana nak elakkan memandangkan kebanyakkan wanita berisiko?

Cadangan diet yang sesuai :

1. Elakkan makanan yang menggalakkan pertumbuhan fibroid seperti : Produk berasakan tenusu, daging merah, makanan bergoreng, makanan dan minuman bergula, salt, kafein dan alkohol.

2. Buahan dan sayuran segar yang mengandungi banyak phytoestrogen. Plant estrogen ini membantu kestabilan estrogen dalam badan.

3. Makanan berserat tinggi boleh membantu mengurangkan estrogen berlebihan dalam badan - fecal estrogen meningkat. Ini menyebabkan fungsi estrogen dalam badan lebih stabil dan mengurangkan tahap xenoestrogen dalam badan.

4. Kawal berat badan

5. Tidak merokok atau menjadi perokok pasif.

Ok, ramai juga orang tanya : Soya produk tak bagus untuk wanita?

Banyak perbahasan tentang isu soya ini. Ada yang pro dan cont.

Beberapa kajian yang mengatakan wanita yang mempunyai fibroid tidak boleh mengambil soya kerana kandungan isoflavinoids Genistein dan Daidzein boleh menggalakkan estrogen aktiviti.

Kajian lain pula menunjukkan bahawa negara seperti Jepun yang mengamalkan pengambilan soya   Sebagai makanan utama  mempunyai kadar penyakit kanser rahimyang sangat rendah berbanding negara yang tidak mengambil soya langsung.

(Michael T. Et al, 2012), Candangan yang mengatakan pengambilan soya adalah tidak sesuai untuk wanita yang mempunyai cyst atau fibroid tidak tepat. Ini kerana isoflavinoid dalam soya mempunyai kesan estrogen yang berbeza pada sel-sel badan yang berbeza. Soy phytoestrogen tidak mempunyai kesan meransang sel fibroid tetapi ia mempunyai kesan'anti-estrogen' di mana ia membantu mengecutkan fibroid. Tetapi, pastikan sumber soya anda adalah dari jenis soya yang tidak dimodifikasi secara genetik (non-GMO).

Walaubagaimanapun, bersederhana adalah jalan yang terbaik. Cadangan pengambilan antara 45 - 90mg soy sehari.

Soya, nuts, flaxseed mengandungi phytoestrogen yang baik.

Nutrition supplement yang dicadangkan untuk anda yang mengalami fibroid atau cyst :

1. Lipotrophic factor spt Innositol dan Choline membantu detoxification estrogen - melancarkan pemecahan lemak dibahagian hati.

2. Immune enhancing nutrient - coQ10, vitamin c, vitamin e, selenium dan zinc

3. Omega 3 (EPA + DHA) - antiinflammasi.

4.Liver enhanced detox supplements - milk thislte, dandelion dan artichoke.

5. Vitamin B - membantu proses detoksifikasi (methylation) dalam sel hati.

6. Grape seed extract - strong antioxidant dengan ORAC yang tinggi

7. Green tea - powerful antioxidant

GLA boleh ke?

- GLA adalah good omega 6 yang membantu mengurangkan randang dan membantu kestabilan hormon.
-GLA dari minyak borage adalah yang terbaik berbangin dari EPO. 
-Minyak yang kita gunakan untuk menggoreng seperti minyak jagung, corn oil dan minyak sunflower juga mengandungi omega 6 tetapi minyak jenis ini lebih bersifat pro-radang dan menyebabkan keradangan.

Hati-hati dalam penggunaan minyak yg kita goreng, kerana ini antara sebab fibroid dan cyst boleh semakin membesar.

Semoga sedikit sebanyak memberi manfaat untuk kita semua.

Take care of your health.

Wanita - Anda Istimewa :)

Luv, 

Dr. Malinda
Kenapa Rahim Bengkak?
==================
Ramai pula yang inbox saya tentang isu ini. So, better saya buat sedikit 'press conference'. hihi.. Untuk kita semua lebih jelas.

Ok.

Basically,

Rahim = Uterus (terdiri dari pangkal rahim, badan rahim dan saluran fallopian)

Kilang telur = Ovari.

Ramai pesakit saya tak pasti samada uterus atau ovari yang sebenarnya membesar, so mereka akan just kata 'rahim'.

So, jika anda berhadapan dengan perkara ini, lebih baik dapatkan diagnosis sebenar pada doktor. Uterus atau ovari yang bengkak?

Uterine fibroid atau Ovarian cyst adalah antara salah satu masalah yang selalu diperkatakan sebagai 'rahim bengkak'.

Kajian menunjukkan bahawa 20-50% wanita mempunyai sekurang-kurangnya 1 fibroid dan kebanyakkan mereka tidak pernah tahu atau tidak di diagnosis oleh mana-mana doktor ataupun accidentally dikesan semasa melakukan scan. (Rujukan: Life extension book : Disease prevention and treatment; 2003: Page 1569).

Dalam 99% kes uterine fibroid, ia adalah bukan jenis kanser.

Sehingga sekarang, tidak ada seorang doktor atau saintist yang pasti apakah yang menyebabkan uterine fibroid atau ovarian cycts ini berlaku. Anda tidak boleh menuding jari mengatakan rahim anda bengkak di sebabkan satu perkara sahaja. Sesuatu diet, produk atau apa-apa supplement.

Beberapa kajian jelas menunjukkan bahawa fibroid atau cyst berlaku disebabkan beberapa kombinasi faktor, di antaranya adalah kerana :

1. Hormon Estrogen yang berlebihan.

- fibroid atau cyst adalah ketumbuhan sel yang bergantung pada estrogen. Jika hormon estrogen dan progesteron dalam badan anda tidak seimbang, anda pasti berisiko untuk mendapat penyakit ini.

Keadaan seperti ini sangat ketara dalam mereka yang mengalami masalah PCOS yang boleh menyebabkan infertility.

Penggunaan pil perancang keluarga juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan estrogen dan boleh mengaktifkan fibroid atau cycts.

2. Lambakan xenoestrogen dalam badan.

Xenoestrogen adalah 'estrogen sintetik' yang terdapat dalam persekitaran (makanan, air, kimia dari industri pertanian dan penternakan).

Dalam kata lain, ia adalah estrogen palsu dalam badan. Ia boleh merangsang atau mengganggu fungsi estrogen dalam badan.

Dari mana datangnya xenoestrogen ini?

- phthalates (bahan dlm plastic atau getah)
- racun serangga (pesticides)
- tobacco by products.

3. Obesiti.

- Lemak berlebihan dalam badan akan mengaktifkan satu sistem yang kita panggil 'Endocanabinoid system'. Sistem ini akan mengganggu fungsi-fungsi hormon yang lain dan juga boleh menyebabkan silent inflammation atau radang yang tinggi dalam badan.

Ini bukan sahaja menyebabkan ketumbuhan, malah berisiko untuk mendapat pelbagai jenis kanser.

4. Genetik

- Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit yang sama, anda juga boleh mempunyai risiko yang sama.

Apa tanda-tanda fibroid atau cyst?

Kebanyakkan wanita tidak mempunyai sebarang tanda. Tak sedar pun ia wujud dalam badan kita. Tetapi, jika ia semakin aktif atau membesar, ia boleh menunjukkan simptoms tertentu.

Antara simptoms-simptoms fibroid /cyst adalah :

- haid yang tidak teratur / berpanjangan
- sakit perut
-sakit ketika hubungan kelamin
- perut membuncit
- pendarahan abnormal


Perlukah operation?

Pada kebiasaannya, tidak memerlukan operation sekiranya ia tidak mengganggu dan tidak membesar. Tetapi Jika fibroid menyebabkan pendarahan yang berterusan, anda perlu melakukan pembedahan.

So? Macamana nak elakkan memandangkan kebanyakkan wanita berisiko?

Cadangan diet yang sesuai :

1. Elakkan makanan yang menggalakkan pertumbuhan fibroid seperti : Produk berasakan tenusu, daging merah, makanan bergoreng, makanan dan minuman bergula, salt, kafein dan alkohol.

2. Buahan dan sayuran segar yang mengandungi banyak phytoestrogen. Plant estrogen ini membantu kestabilan estrogen dalam badan.

3. Makanan berserat tinggi boleh membantu mengurangkan estrogen berlebihan dalam badan - fecal estrogen meningkat. Ini menyebabkan fungsi estrogen dalam badan lebih stabil dan mengurangkan tahap xenoestrogen dalam badan.

4. Kawal berat badan

5. Tidak merokok atau menjadi perokok pasif.

Ok, ramai juga orang tanya : Soya produk tak bagus untuk wanita?

Banyak perbahasan tentang isu soya ini. Ada yang pro dan cont.

Beberapa kajian yang mengatakan wanita yang mempunyai fibroid tidak boleh mengambil soya kerana kandungan isoflavinoids Genistein dan Daidzein boleh menggalakkan estrogen aktiviti.

Kajian lain pula menunjukkan bahawa negara seperti Jepun yang mengamalkan pengambilan soya Sebagai makanan utama mempunyai kadar penyakit kanser rahimyang sangat rendah berbanding negara yang tidak mengambil soya langsung.

(Michael T. Et al, 2012), Candangan yang mengatakan pengambilan soya adalah tidak sesuai untuk wanita yang mempunyai cyst atau fibroid tidak tepat. Ini kerana isoflavinoid dalam soya mempunyai kesan estrogen yang berbeza pada sel-sel badan yang berbeza. Soy phytoestrogen tidak mempunyai kesan meransang sel fibroid tetapi ia mempunyai kesan'anti-estrogen' di mana ia membantu mengecutkan fibroid. Tetapi, pastikan sumber soya anda adalah dari jenis soya yang tidak dimodifikasi secara genetik (non-GMO).

Walaubagaimanapun, bersederhana adalah jalan yang terbaik. Cadangan pengambilan antara 45 - 90mg soy sehari.

Soya, nuts, flaxseed mengandungi phytoestrogen yang baik.

Nutrition supplement yang dicadangkan untuk anda yang mengalami fibroid atau cyst :

1. Lipotrophic factor spt Innositol dan Choline membantu detoxification estrogen - melancarkan pemecahan lemak dibahagian hati.

2. Immune enhancing nutrient - coQ10, vitamin c, vitamin e, selenium dan zinc

3. Omega 3 (EPA + DHA) - antiinflammasi.

4. Liver enhanced detox supplements - milk thislte, dandelion dan artichoke.

5. Vitamin B - membantu proses detoksifikasi (methylation) dalam sel hati.

6. Grape seed extract - strong antioxidant dengan ORAC yang tinggi

7. Green tea - powerful antioxidant

GLA boleh ke?
===========
- GLA adalah good omega 6 yang membantu mengurangkan randang dan membantu kestabilan hormon.
-GLA dari minyak borage adalah yang terbaik berbangin dari EPO.

-Minyak yang kita gunakan untuk menggoreng seperti minyak jagung, corn oil dan minyak sunflower juga mengandungi omega 6 tetapi minyak jenis ini lebih bersifat pro-radang dan menyebabkan keradangan.

Hati-hati dalam penggunaan minyak yg kita goreng, kerana ini antara sebab fibroid dan cyst boleh semakin membesar.

Semoga sedikit sebanyak memberi manfaat untuk kita semua.

Take care of your health.

Wanita - Anda Istimewa

Luv,

Dr. Malinda

Untuk pembacaan lebih lanjut boleh ke blog Dr. Malinda.


Shaklee sebabkan Rahim Bengkak?

Selamat petang, heboh post seorang guru di Facebook yang menyatakan rahimnya bengkak selepas sebulan pangambilan produk Shaklee. Dan yang paling latest post beliau saiz 'kebengkakkan' itu sepanjang 22.7 cm, wow logikkah ketumbuhan sebesar itu boleh muncul dalam tempoh sebulan?

Produk yang dipersalahkan ialah GLA Complex Shaklee. Moga fitnah ini tidak berlarutan dan perlu diperbetulkan.


Saya copy paste kata2 dari seorang Doktor melalui applikasi wasap:
Ni jwpn Dr yatie... 

"I wont say it caused by gla

Bg research or article yg ckp gla sebabkan masalah tu

Pd sy jika bukan semua yg ambil gla ada masalah begitu, means bukan disebabkan oleh gla

Dalam malaysia berapa org ambil gla? Berapa org yg dh ambil gla berbulan2. Almost a few years. Dan berapa org yg ada masalah begitu

Mcm keracunan makanan. Kalau u makan n u muntah cirit birit, i wont say u got food poisoning. Unless other ppld who ate the same food as u got similar symptoms

X boleh buat generalization

Doc tu pn x boleh buat generalization sbenarnya. Mintak doctor tunjukka  proof

Kne buat survey berapa org ada masalah yg sama dgn ambil gla"

Saya juga sangat bersetuju dengan kata2 Dr. Yatie ini. Betullakan kalu da Doc diagnose kita sakit tertentu banyak faktor yang perlu diambilkira, pemakanan kita, ubat2an dan suplimen kita ambil, cara hidup kita dan pelbagai faktor perlu dipertimbangkan oleh Doktor sebelum mendapat tau punca penyakit kita yang sebenarnya. Dan ia perlulah dibuktikan dengan ujian klinikal yang memang menunjukkan GLA adalah penyebabnya.

Beliau mengambil set kesuburan Shaklee, kerana mungkin mengalami masalah kesuburan. Kemungkinan permasalahan itu bukan baru dihadapinya. Tidak logikla satu tempoh yang lama diselubungi masalah 'ini' tetiba baru ambil sebulan suplimen Shaklee terus dipersalahkan produk terbaru yang diambilnya. Syukur alhamdulillah setelah mengambil produk Shakleela baru beliau ketahui masalah yang sekian lama beliau hidapi. Syukur Allah jadikan produk ini sebagai musabah penyakitnya dikesan doktor. Nah kan itu cara paling terbaik kita menerima ujianNya, moga beliau cepat sembuh dari tuduhan itu.

Mungkin beliau tidak berniat memfitnah @ menuduh tapi hanya itu 'possibility' yang boleh beliau jangkakan daripada apa yang doktor beliau sampaikan. Xboleh nak salahkan beliau jugakkan. Perkara ini telahpun sampai kepada management Shaklee sehingga tersebar surat khas untuk 'cikgu' ini daripada Dr. Jamie saintis Shaklee uolls.


Lebih 70 juta dos GLA dimakan oleh pengguna tanpa laporan ia memberi kesan buruk. 70 juta bukan satu jumlah yang sedikit. Sekiranya ia memudaratkan bagaimana pula pengamalnya boleh hidup sihat malah menerima pelbagai kesan positif dan menggembirakan lagi. Ini antara testimoni pelanggan saya sendiri:









Jadi di manakah keBAHAYAAN GLA & produk Shaklee yang sudah bertapak 58 tahun. Produk yang memudaratkan tidak akan bertahan selama ini. Shaklee mempunya barisan saintisnya sendiri dan bukannya 'repack' produk orang. Buat apalah Shaklee menghabiskan berbillion2 duit untuk produk yang memudaratkan.

Ada satu produk Shaklee untuk imunisasi NUTRIFERON, mengambil masa 40 tahun penyelidikan sebelum dikeluarkan kepada pengguna. Nah 40 tahun! Di situ kita lihat bagaimana Shaklee menitikberatkan mengenai produknya selalu Selamat, Berkesan & Mesra Alam.

Ingin dapatkan produk Shaklee? PM saya di fb Yatty Abdul Rahim @ sms/wassap sy di 0173737174.